Terminator Salvation (2009)

  En lille gruppe mennesker forsøger at redde Jorden i en fremtid, der er overtaget af ondsindede maskiner.


  FATAL ACTION

  Sammenhængende film:
  The Terminator (1984)
  Terminator 2: Judgment Day (1991)
  Terminator 3: Rise of the Machines (2003)
  Terminator Salvation (2009)
  Terminator Genisys (2015)

  Terminator: Dark Fate (2019)


  Mens Arnold Schwarzenegger satte sin skuespillerkarriere på pause til fordel for et senatorjob i Californien var bl.a. "Terminator"-filmene ikke helt de samme. Alligevel kom her endnu en efterfølger til James Camerons klassiske maskinegyser fra 1984.

  En klode styret af maskiner

  Det er instruktøren "McG", også kendt som Joseph McGinty Nichol, der har kastet sig ud at iscenesætte en fjerde historie om en uhyggelig klode, der er styret af maskiner. Vi befinder os i året 2018, og vores unge helt fra et par af de tidligere film, John Connor, er nu blevet voksen.
   

  En single-kamp mod overmagten

  Connor kæmper mere eller mindre egenhændigt mod det maskinelle kaos, der hersker på Jorden efter dommedag. Det er Connor magtpåliggende at befri de mange mennesker, som maskinerne har taget til fange, inden hovedkvarteret bombes. Men der er højtstående mennesker, der vil det anderledes.
   

  Farefuld færd

  Undervejs på sin farefulde færd støder Connor ind i små grupper af rigtige mennesker og en enkelt "klon", der alle ønsker at hjælpe, før det er for sent.

  Overbevisende scenografi
  Filmens postapokalyptiske univers er en overbevisende scenografisk bedrift. Det er nemt at tro på det golde og kyniske, når effekter og maskineri er så fejende flot sat op.
   

  Ikke en ledig stund

  Som tilskuer har man ikke en ledig stund til at sunde sig over den ene hæsblæsende scene, før den næste er under opsejling, og selvom persongalleriet er relativt arketypisk tegnet op, er deres fælles mål alligevel så entydigt primalt - overlevelse i helvede på Jorden - at budskabet brænder igennem med stor effekt.

  Helt klassisk eventyr
  Det er det helt klassiske eventyr om den udvalgte, der har muligheden for at redde planeten. På vejen mod sin gode gerning møder han farer, som kun eventyret kan male så farverigt, og i "Terminator Salvation" indebærer det bl.a. højhushøje maskinrobotter, der bestemt ikke er venligt stemte.
   

  Dommedagsalvoren udtalt

  "Salvation" er indtil videre den mest seriøse film i serien, idet den ikke tager meget udgangspunkt i humoren. Det sker ganske få gange - ellers er historien præget af en pansret dommedagsalvor, der egentlig klæder det uhyggelige univers ganske godt.

  Yderst overbevisende
  Det, der primært trækker filmoplevelsen markant op, er det originale produktionsdesign og det omtalte yderst overbevisende arbejde med scenografi og speciel effects. Man kan leve med det generelt opskruede niveau, fordi alle sanser undervejs er aktiveret og spændte - og man derfor i højere grad accepterer bombardementet, da det så at sige passer til filmens identitet.
   

  Meget høj kvalitet

  Selv de mest avancerede visuelle effekter, der omfatter spektakulære kamerature uden klip og har et utroligt dybdeperspektiv over større ødelagte vidder, er af meget høj kvalitet og overbeviser næsten til perfektion.
   

  Skarpladte intriger

  De menneskelige intriger er skarpladte, men som tidligere nævnt indgår de i hele filmens uhyggeligt præcise stemning af overlevelsesinstinkt midt i den skræmmende maskindominans.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2009, USA, Tyskland, Storbritannien, Italien, Action, Eventyr, 115 min.

  Dansk titel: Terminator Salvation
  Instr: McG Prod: Derek Anderson, Moritz Borman, Victor Kubicek, Jeffrey Silver Manus: John Brancato, Michael Ferris Foto: Shane Hurlbut Klip: Conrad Buff Mus: Danny Elfman