The Good Heart (2009)

  En hjertesyg og bitter barejer beslutter sig for at lære en ung ny ven op i barens små rutiner, så den kan føres videre, når han dør.


  ET MODERNE EVENTYR

  Dette er den islandske instruktør Dagur Karis første internationale film. En sær og smal film men alligevel med et bredt appellerende tema.
   

  Finurlige personer

  Det er en film bygget på finurlige personer og underfundige ordvekslinger i en bars særlige lille verden. Men selve baren spiller ikke nogen hovedrolle. Det, som Kari brænder igennem med, er et ganske menneskeligt forhold mellem to meget forskellige typer.

  Ekstremt bitter
  En hjertesyg og ekstremt bitter ældre barejer er indlagt med sit femte hjerteanfald, da han kommer til at dele stue med en ung knægt, der har forsøgt selvmord.
   

  Barens små rutiner

  Barejeren får en idé: for at sikre barens videre eksistens, når nu engang et kommende hjerteanfald gør det af med ham, vil han lære knægten op i barens små rutiner.
   

  Bitter, racistisk gammel mand

  Derfor opsøger han knægten, der lever som hjemløs, giver ham et hjem og et job og fortsætter i øvrigt med at være en bitter og racistisk gammel mand, der ikke tåler hverken forandring eller nye mennesker. På forunderlig vis bliver de to efterhånden venner, men de voldsomme hjertetilfælde truer med at tage livet af barejeren. Med mindre han får et nyt hjerte i tide..

  Et moderne eventyr
  I mange henseender kan man kalde "The Good Heart" for et moderne eventyr. Den har ingredienserne: den gode og den onde, en fe (en kvinde), søde dyr, og et eget lille lukket univers. Derfor bliver historien også intim, personerne interessante, og barmiljøet en så markant kulisse, at man vil huske filmen for disse konturer længe.

  Behageligt afdæmpet
  Karis fortællestil er behageligt afdæmpet. Ingen vilde tendenser på hverken lyd- eller billedsiden. Musik er barberet ned til det minimale.

  Fantastisk Brian Cox
  Særligt Brian Cox i rollen som barejeren er en helt fantastisk oplevelse - i en præstation der virkelig er lagt meget energi i - og han gør den sammenbidte barejer til en virkelig interessant skikkelse.  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2009, Frankrig, Drama, Teenagere, 99 min.

  Dansk titel: Det gode hjerte
  Instr: Dagur Kári Prod: Skúli Fr, Malmquist, Thor S. Sigurjónsson Manus: Dagur Kári Foto: Rasmus Videbæk Klip: Andri Steinn Mus: Slowblow