Revolutionary Road (2008)

    Et ungt par med drømme ud over konventionernes rammer oplever op- og nedture på krop og sjæl.


    SART FORSTEMMENDE

    Titanic-elskovsparret Leonardo DiCaprio og Kate Winslet finder for alvor sammen igen i dette intense og relativt hjertegribende parforholdsdrama.

    Elektrisk højspændt
    Instruktør Sam Mendes har en raffineret enkel tilgang til den elektrisk højspændte og markant uligevægtige psykologiske stemning, der hersker filmen igennem.

    Intensiv fokus
    Holdt på et jordnært plan og med intensiv fokus på skuespillets egen elektricitet kammer filmen sjældent over og efterlader et både modent og forstemmende indtryk.
     

    En lys idé

    Det unge par April og Frank Wheeler lever en normal og gennemsnitligt småborgerlig tilværelse med villa og to børn - og Frank passer kun sit arbejde for at få det hele til at løbe rundt. De får pludselig den lyse idé at gøre op med alle konventioner - og rejse til Paris. Hvorfor ikke følge sine drømme? Hvorfor ikke turde at gå imod strømmen?

    Højt at flyve..
    Men ligeså højt de flyver på drømmenes vinger, ligeså dybt risikerer de at falde, når hverdagens alvor melder sig; særligt for den psykisk ustabile April. Den evigt fascinerende "følg dine drømme"-tematik er en central og velsmurt krumtap i Sam Mendes' filmatisering af Richard Yates' roman.

    Følg dine drømme
    Ingen kan sige sig fri for at blive revet med at friheds-drømmeriet, lysten og viljen til at gøre dét, som man dybest set har fortrængt til fordel for de kollektivt vedtagne livsrammer.

    Bittersødme
    Filmen rammer rigtig fint dette tema, mest som en gennemgående stemning: Bittersødme, på afgrundsranden, svingende, risikofyldt, modig.

    Manglende format
    Problematisk er det dog, at Kate Winslet ikke har formatet til at brænde igennem i en svær og yderst kompleks hovedrolle. Hendes reaktioner på hverdagens udfordringer bliver overspillede, og ansigtet fortrækkes i kunstigt udstrakte folder. Leonardo DiCaprio viser til gengæld for første gang i nyere tid langt dybere og mere nuancerede side af sine evner.

    Dæmonisk direkte
    Bedst blandt spillerne er dog Michael Shannon, der trækker tæppet væk under alle både i og udenfor filmen med sit dæmonisk direkte portræt af den psykisk stærkt uligevægtige John Givings.

    Sex til violiner
    Filmen kunne med markant fordel have været barberet musikalsk ned: Ganske vist er musikken sjældent dominerende - og det er en force - men i fx elskovsscenerne skrues der op for violinerne. Det er ganske enkelt rædselsfuldt.



    Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2008, USA, Storbritannien, Psykologisk drama, Romantik, 119 min.

    Dansk titel: Revolutionary Road
    Instr: Sam Mendes Prod: Bobby Cohen, John N. Hart, Sam Mendes, Scott Rudin Manus: Justin Haythe Baseret på: roman af Richard Yates Foto: Roger Deakins Klip: Tariq Anwar Mus: Thomas Newman
    Priser
    • AAN - Bedste birolleskuespiller (Shannon)
    • AAN - Bedste scenografi
    • AAN - Bedste kostumer
    • BD-N - Bedste amerikanske film
    • GG-N - Bedste skuespillerinde (Winslet)
    • GG-N - Bedste film
    • GG-N - Bedste skuespiller (DiCaprio)
    • GG-N - Bedste instruktør
    • RB-N - Bedste amerikanske film