Liberation (1994)

  2. verdenskrigs højdepunkter gennemgås, med særlig fokus på jødeforfølgelsen og kz-lejrene.


  FLOT KRIGSDOKUMENT

  Tematisk sammenhængende:
  Genocide (1982)
  Liberation (1994)

  Som en slags sequel til Genocide perspektiverer "Liberation" de brede linjer i Anden verdenskrig med særligt fokus på jødeforfølgelsen.

  Sagligt neutral
  Noget mindre pompøs og ganske informativ er "Liberation" en sagligt neutral dokumentar, der går kronologisk og forventeligt frem fra nazisternes magtovertagelse til befrielsen i 1945.

  Ingen ny viden
  Man kan ikke påstå, at der er uendelige mængder af ny viden på tapetet - og den dokumentariske stil læner sig fuldstændig op af alt muligt andet, man har set om samme emne.

  Knivskarp formidling
  Ikke desto mindre er formidlingen knivskarp, og interessen fastholdes fra start til slut, ikke mindst takket være den professionelle og "filmiske" instruktion af Arnold Schwartzman.

  Balance i stemmerne
  Fortællerstemmerne tæller bl.a. Ben Kingsley, Patrick Stewart og Whoopi Goldberg, og det lykkes dem af holde balancen på det tålelige i formidlingen af krigens gru.

  Markant originalmusik
  Bemærk den usædvanligt markante originale filmmusik af Carl Davis. Selvom den kan forekomme noget pompøs sine steder, er den stadig sjældent hørt gedigen og mindeværdig.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1994, USA, Dokumentar, Dokumentar: nazismen, 100 min.

  Dansk titel: Liberation
  Instr: Arnold Schwartzman Prod: Richard Trank Manus: Martin Gilbert, Marvin Hier, Arnold Schwartzman Klip: David Dresher Mus: Carl Davis