Testamentet (2012)

  Tre dysfunktionelle brødre står til at arve en større formue efter deres morfar, men det bliver ikke uden en bitterligt hård kamp.


  ULYKKELIGE PENGE

  Christian Sønderbys ærlige dokumentar om penge, magt, håb, svigt og misbrug i en stærkt dysfunktionel familie rummer både hjertelighed og dyb frustration i en ligefrem formidling.
   

  En bitter kamp

  "Testamentet" er historien om tre brødre, der står til at arve en større formue efter deres afdøde morfar. Men vejen til pengene bliver ikke let, da deres moster har tænkt sig at gå efter hele arven.

  Hårde skæbner
  Brødrene har på hver deres måde lidt under skæbnens hårdhed. Vi følger særligt de to, hvor den ene er arbejdsløs og den anden narkoman. De håber begge på, at arven kan blive en realitet og måske betyde starten på et nyt liv.

   

  Spillefilmslænge
  Filmen har spillefilmslængde og er som sådan lidt mere grundig, end det måske er formålstjenligt. Man føler, at der bliver kørt lovligt meget i ring om de samme temaer, men det kan omvendt også betragtes som det dokumentariske omdrejningspunkt, at vi skal følge livet, som det virkelig udspiller sig.

  Intens stemning
  Generelt er stemningen intens, ligesom atmosfæren også er både grim og grum: Det er barske skæbner serveret uden overflødig indpakning, og man lever sig ind i den aparte og nervepirrende situation omkring den dysfunktionelle familie og de mange penge.
   

  Et stressende møde

  Hele situationen omkring de to brødre er et stressende møde både for dem selv og tilskuerne til dokumentarfilmen: Portrættet er ligeså støjende og frustrerende, som det er intenst og fokuseret. Grundigheden former en hjertelighed og en genkendelighed i det menneskelige drama. Når tårerne triller, er virkeligheden så meget stærkere end fiktionen.

  Mentalt opslidende
  Sjældent, men effektfuldt, perspektiveres de mentalt opslidende begivenheder af smukt fotograferede naturscenerier i al slags dansk vejr, og filmens slutscene er i sig selv et fabelagtigt åbent billede på forløsning og mulighedernes land. Man drages og bevæges af den dybe ægthed og den åbenhjertige stil, hvor fortidens spøgelser er væsentlige medspillere i forklaringen på situationen.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2012, Danmark/KortDok, Dokumentar, 87 min.

  Dansk titel: Testamentet
  Instr: Christian Sønderby Jepsen Prod: Julie E. Pedersen Manus: Rasmus Heisterberg, Christian Sønderby Jepsen Foto: Christian Sønderby Jepsen Klip: Rasmus Madsen Mus: Jonas Colstrup
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BD - Bedste dokumentarfilm
  • RB-N - Bedste dokumentarfilm
  • CPH - Danish Dox Award
  • CPH - Nordic Dox Award-nominering