The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

  En svensk journalist og en uligevægtig superhacker forsøger at optrevle en gammel henlagt sag om en kvinde-seriemorder på fri fod.


  HÆS & BLÆS

  Sammenhængende film:
  Män som hatar kvinnor (2009)
  Flickan som lekte med elden (2009)
  Luftslottet som sprängdes (2009)
  The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

  Her kommer så den uundgåelige amerikanske version af den dansk/svenske succesfilmatisering af Stieg Larssons første bind i Millenium-trilogien.
   

  Farefuld opdagelsesrejse

  Og der er ikke sparet på krudtet. Tværtimod er der endnu mere hæs og blæs over de amerikanske versioneringer af scenerne med Mikael Blomkvists og Lisbeth Salanders farefulde opdagelsesrejse.

  Glat æstetik
  Der er i vid udstrækning tale om en scene for scene-genindspilning. Således genkender man rigtig meget fra den oprindelige filmatisering, samtidig med at David Finchers amerikanisering rummer sin egen glatte æstetik.
   

  Langt nede i arkiverne

  Den svenske journalist Mikael Blomkvist bliver hyret af en privat rigmand, der gennem 40 år har søgt en forklaring på sin nieces forsvinden. Snart er Blomkvist langt nede i arkiverne - og alvoren - omkring den mystiske forsvinden, og det skal vise sig at være livsnødvendigt, at han undervejs får hjælp af den utilpassede superhacker, Lisbeth Salander.

  Udstyrsstykke
  Finchers film er et udstyrsstykke, der vil imponere alene ved sin noget oppustede udstråling. Fra den computerskabte og James Bond-lignende introduktion, der er underkastet ekstremt støjende rockmusik, fornemmer og frygter man, at dette er en film, der ikke sætter sit lys under en skæppe.
   

  Støjende film

  Og det er ganske rigtigt en støjende film - først og fremmest på lydsiden - hvor den amerikanske version følger linjen fra sin nordiske forgænger med alt, alt for meget unødvendig filmmusik og et tåbeligt anmassende lyddesign.

  Dræbende lydside
  Det er i dén grad dræbende for den samlede filmoplevelse. Tilbage er kun at glæde sig over det i øvrigt professionelle filmhåndværk der i vid udstrækning afstedkommer højdramatiske scener af meget høj kvalitet.
   

  En pæn figur

  Blandt birollerne imponerer særligt Stellan Skarsgård og Yorick van Wageningen. Daniel Craig gør en pæn figur som Mikael Blomkvist, ligesom Rooney Mara udgør en troværdigt møgirriterende Salander.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2011, USA, Sverige, Norge, Thriller, Krimi, Mystik, Seriemordere, 158 min.

  Dansk titel: The Girl with the Dragon Tattoo
  Instr: David Fincher Prod: Ceán Chaffin, Scott Rudin, Søren Stærmose, Ole Søndberg Manus: Steven Zaillian Baseret på: roman af Stieg Larsson Foto: Jeff Cronenweth Klip: Kirk Baxter, Angus Wall Mus: Trent Reznor, Atticus Ross
  Priser
  • AA - Bedste klipning
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Mara)
  • AAN - Bedste fotografering
  • AAN - Bedste lydmix
  • AAN - Bedste lydklipning
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Mara)
  • GG-N - Bedste musik