Battle for Haditha (2007)

  En vejsidebombe starter en voldsom kædereaktion under Irak-krigen. Det ender med en tragedie, som det amerikanske forsvar helst vil glemme.


  HÆVNEN ER SURSØD

  + PLUS: enkel | upartisk | psykologisk fortættet
  -MINUS: sødladen musikunderlægning

   

  Dette semi-dokumentariske krigsdrama perspektiverer fint og tankevækkende de meningsløse kampe i Irak, med udgangspunkt i en enkelt episode, der udviklede sig bestialsk og tragisk.
   

  Sursød hævnaktion

  Et par irakiske oprørere har nedgravet en vejsidebombe, som effektivt dræber en amerikansk soldat og sårer flere andre. Efterfølgende går en mindre delegation af amerikanske soldater amok på de lokale i en sursød hævnaktion, hvor ingen levende væsner spares.

  Enkelt og upartisk
  "Battle for Haditha" indrammer enkelt og upartisk de håbløse forhold under Irak-krigen - bedre end så mange andre film, der oftest havner i en patriotisk sødsuppe. Filmen er ærlig og uden al for megen vammel indpakning, og så ser den rent faktisk situationerne, krigen, gruen og den psykiske terror fra flere sider: Både de amerikanske soldaters, oprørernes og de civile irakeres.

  Psykologisk fortættet
  Det former en langt mere psykologisk fortættet og nuanceret filmoplevelse og er således et af de bedre bud på en oprigtig skildring af forholdene under Irak-krigen. Desværre forfaldes der i tilspidsede scener for meget til en sødladen musikunderlægning, som man havde været langt bedre tjent uden.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2007, Storbritannien, Krig, Drama, Krigsdrama, 97 min.

  Dansk titel: Battle for Haditha
  Instr: Nick Broomfield Prod: Nick Broomfield Manus: Nick Broomfield, Marc Hoeferlin, Anna Telford Foto: Mark Wolf Klip: Stuart Gazzard, Ash Jenkins Mus: Nick Laird-Clowes