Cowboys & Aliens (2011)

  Et rumskib lander i Det Vilde Vesten, og en gruppe cowboys organiserer sig for at redde kloden fra de væmmelige rumvæsner.


  USKØNT GENREMIX

  Man undrer sig. Hvorfor denne film? Fordi der findes et forlæg i form af en grafisk roman? Fordi tiden er til konglomeriske produktioner, der blander alle genrer og tidsaldre i én og samme gryde?
   

  Ingen skønsang

  Hvorom alting er: "Cowboys & Aliens" er ingen skønsang, snarere et uskønt genremix, der overlever på en flot scenografi og et grundlæggende velfungerende, jordnært westernplot.

   

  Rumskib på prærien

  Engang i 1800-tallet lander et rumskib langt ude på prærien, og en cowboy vågner op med hukommelsestab og en mystisk dims på håndleddet. Efterhånden bliver det klart, at et møde med rumvæsnerne har slettet cowboyens hukommelse. Til gengæld kan dimsen bruges til at eliminere selvsamme væsner, og det skal vise sig at være handy.

  Vrangen ud!
  Udmærket western-setup med gedigne præstationer. At der pludselig dukker jævnt elendigt animerede monstre op er en anden sag, men i det store billede er det jo filmens mission at vende vrangen ud på al sund fornuft, og som sådan accepterer man sagerne. Det ændrer dog ikke ved, at produktionen halter gevaldigt med en voldsom slagside mod det overdrevent kitschede.
   

  Aparte filmprojekt

  Man kan ikke lade være med at undre sig over, hvordan markante spillere som Daniel Craig og Harrison Ford har fundet vej til dette aparte projekt. Men de gør det hæderligt uden at gøre sig selv alt for meget til grin. Harry Gregson-Williams’ filmmusik er grundigt forudsigelig og som oftest voldsomt dominerende.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2011, USA, Action, Science Fiction, 119 min.

  Dansk titel: Cowboys & Aliens
  Instr: Jon Favreau Prod: Brian Grazer, Ron Howard, Alex Kurtzman, Damon Lindelof, Roberto Orci, Scott Mitchell Rosenberg Manus: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof, Mark Fergus, Hawk Ostby Baseret på: tegneserie af Scott Mitchell Rosenberg Foto: Matthew Libatique Klip: Dan Lebental, Jim May Mus: Harry Gregson-Williams