Animal Kingdom (2010)

  En ung mand bliver fanget ind af sin kriminelle familie og havner nu i en verden, han dybest set helst vil undslippe.


  (MED) VOLD OG MAGT

  Det prisregnede skomagerdrenge over David Michods barske drama "Animal Kingdom", og filmen har da også nogle åbenlyse kvaliteter i skildringen af australsk familiekriminalitet i et moderne Melbourne. Teenageren Joshua, kaldet J, får et værelse hos sin bedstemor, der også huser en lille håndfuld af J’s onkler. Men det er bestemt ikke nogen gennemsnitsfamilie. Hård kriminalitet er levevejen, og igennem mange år har man forstået at sno sig uden om politiet.


  Hårdkogt hævndrab
  Nu havner J i en vanskelig situation, hvor han uundgåeligt bliver en del af den kriminelle hverdag og snart jages vildt af sine samvittighedsløse onkler, da han ligger inde med en alt for farlig viden om et hårdkogt hævndrab.

  Intens dramatik
  "Animal Kingdom" har en ganske intens dramatisk nerve i afstøbningen af et anderledes usympatisk Australien. Og dramatikken bliver tiltagende rå, efterhånden som hovedpersonen J bliver jaget vildt. Men instruktøren falder også for gennemsnitsfristelsen; at lægge lag på sin historie i form af semi-lyrisk slow motion, brummende storbymørk underlægningsmusik og et lidt for iørespringende lyddesign.

  Uelegant familiefejde
  Dette former snart en i flere henseender støjende film, hvor formen overtrumfer indholdet, og hvor den højspændte familiefejde bliver tiltagende uelegant. I denne sammenhæng klynger man sig imidlertid gerne til det fine skuespil, hvor særligt Ben Mendelsohns slibrige ’Pope’ og Guy Pearces tilsyneladende velmenende politimand byder ind med funklende præstationer.

  Bund i volden
  Der er i de bedste scener bund i volden, særligt på et psykologisk plan, hvor den familiære krigsførelse foregår helt uden hensynstagen til blodets bånd. Men "Animal Kingdom" stjæler så at sige billedet fra sig selv i kraft af den lidt for kreativt bombastiske fortællestil og et plot, der er tæt på at tangere det let overmodne.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2010, Australien, Thriller, Action, Psykologisk drama, Teenagere, 113 min.

  Dansk titel: Animal Kingdom
  Instr: David Michod Prod: Liz Watts Manus: David Michod Foto: Adam Arkapaw Klip: Luke Doolan Mus: Antony Partos
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Weaver)
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Weaver)