Djúpið (2012)

  En fiskerbåd synker i den kolde vinternat ud for Vestmannaøerne, Island. En enkelt mand svømmer i land – en ubegribelig bedrift.


  ULTIMATIV OVERLEVELSE

  Hér er man særligt glad for i filmens begyndelse at blive præsenteret for, at handlingen er baseret på virkelige hændelser. For der er virkelig tale om en ubegribelig bedrift!

  Det iskolde gys
  En fiskerbåd med trawl stævner ud i den kolde vinternat, men noget går galt. Ud for Vestmannaøerne i Island kæntrer skibet, og den lille besætning havner i det iskolde vand. Snart er den kraftige Gulli alene i det fem grader ’varme’ vand. På mirakuløs vis overlever han op mod seks timer i vandet, før han redder sig i land.

  Genstand for opmærksomhed
  Denne bedrift fanger en forskers opmærksomhed, og snart er Gulli genstand for megen opmærksomhed – og forskellige forsøg skal afdække, hvordan han har kunnet overleve så længe i vandet. "Djúpið" bygger op til det store drama på havet med begavet stilhed i et uhyggeligt nærvær af sitrende spænding.

  Knivskarpe detaljer
  Den første halve time er også filmens bedste. Her står alle detaljer knivskarpt, fra konturerne af de islandske fjelde til skægstubbene på de fordrukne sømænd. Intensiteten er på sit højeste i opbygningen til den dramatiske kæntring. Gullis lange svømmetur mangler den fuldbyrdet skælvende troværdighed, og modtagelsen og efterspillet på land bliver mere en videnskabelig tomgang.

  Faretruende landskaber
  Ikke desto mindre lykkes det instruktør Baltasar Kormákur at fastholde en konstans i billedliggørelsen af det forblæste Island: Hemmelighedsfuldt, faretruende og uforudsigeligt i det isnende vintervejr. Og i det udtalte fravalg af underlægningsmusik finder vi kilden til den helt store inspiration. Naturens egne og langt mere dramatiske lyde får lov at spille den centrale hovedrolle. Fint spil af Ólafur Darri Ólafsson i hovedrollen som Gulli, men generelt er det ikke skuespillet, der får filmen til at spille.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2012, Island, Drama, Action, Biografi, Skibe på film, Bjerge på film, 95 min.

  Dansk titel: Dybet
  Instr: Baltasar Kormákur Prod: Agnes Johansen, Baltasar Kormákur Manus: Jón Atli Jónasson, Baltasar Kormákur Foto: Bergsteinn Björgúlfsson Klip: Sverrir Kristjánsson, Elísabet Ronaldsdóttir Mus: Daniel Bjarnason, Ben Frost