The Day Hitler Died (2016)

  Samtidsfilmede interviews med nogle af dem, der var med Hitler i bunkeren i hans sidste timer.


  DEN SIDSTE VILJE...

  Det er en historie, vi har hørt igen og igen, dén om Adolf Hitler, der sammen med Eva Braun gik i døden i bunkeren under Rigskancelliet i Berlin ultimo april 1945.

   

  Nyt at berette

  Men hér, i denne britiske dokumentar, er der faktisk nyt at berette. I hvert fald inddrages hidtil ukendte, men arkivmæssigt afstøvede interviews med en håndfuld af de tyskere, der var helt tæt på Hitler i de allersidste timer af hans liv.

   

  Replikkerne lært udenad

  Disse interviews blev gennemført af den amerikanske kaptajn Michael Musmanno, og de adspurgte havde entet lært deres replikker udenad på engelsk – eller formidlede dem via tolk på tysk.

   

  Ikke meget umiddelbarhed

  Således er der ikke meget umiddelbarhed, men kun den blotte historiske fascination over interview-indslagene, hvis personligheder tæller sekretæren Traudl Junge, der mange år senere bekendte kulør i den stærke portrætdokumentar Im toten Winkel – Hitlers Sekretärin (2002).

   

  Tilførte dramatiseringer

  Hele historien om bunkeren og Hitlers tiltagende vanvid dramatiseres samtidig med skuespillere (og underlægningsmusik), men disse dramatiseringer beriger næppe mange med ny viden.

   

  Fascinerende lille historietime

  "The Day Hitler Died" er således en fascinerende lille historietime, hvor vingesusene for alvor mærkes, når det virkelige livs Hitler-venner bekender kulør for rullende kamera.  Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2016, Storbritannien, Dokumentar, Dokumentar: nazismen, Biografi, 46 min.

  Dansk titel: The Day Hitler Died
  Instr: Craig Collinson Prod: Lorraine McKechnie Manus: Craig Collinson Foto: Andrew Begg Klip: Benjie Bateman, Richard Crawford Mus: Nainita Desai, Malcolm Laws
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation