The Whole Wide World (1996)

    En skolelærerinde falder for en flot forfatter i Texas, 1933. Men hans temperament skal vise sig at være en prøvelse.


    HUN SKU' HA' SET DET KOMME...!

    Baseret på skolelærerinden Novalyne Prices memoirer "One Who Walked Alone" fortælles her den umage og bumpede kærlighedsaffære, som hun gennemlevede op gennem Texas i 1930'erne med den flotte, men uligevægtige forfatter Robert E. Howard.

     

    Maskulin charme

    Til at begynde med falder hun for hans maskuline charme, og hun er meget længe om at fange de små og store faresignaler: For alle andre er det ellers mere end tydeligt, at Robert er både kolerisk, kold og utilregnelig – og har et sygeligt tæt forhold til sin tiltagende syge mor.

     

    Nyderlig 30'er-scenografi

    På et bagtæppe af nydelig 30'er-scenografi byder "The Whold Wide World" på visuelle godbider undervejs. Men der er alligevel meget tidligt i filmoplevelsen flere ting, der skærer i øjne og ører.

     

    Spiller, snarere end lever

    Hovedrolleparret Vincent D'Onofrio og Renée Zellweger spiller nemlig deres roller, så man næsten skulle tro, man overværede et teaterstykke. De spiller, snarere end lever det forelskede par – komplet med stift leverede Texas-dialekter og i det hele taget utroværdig, ukomfortabel ageren.

     

    Et glansbillede

    Ind imellem bliver det sødladent, andre gange højdramatisk (begge dele med svulstig, "tryghedsskabende" stemnings-musikunderlægning), men hele filmen er mest af alt et glansbillede på et knap så rørstrømsk forløb mellem mand og billede. Det hele emmer af "Danielle Steel", dog med den forskel, at der er mere substans i rollefigurerne på et langt bedre teknisk fundament.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1996, USA, Drama, Biografi, Romantik, Biler på film, 111 min.

    Dansk titel: The Whole Wide World
    Instr: Dan Ireland Prod: Carl Colpaert, Vincent D'Onofrio, Dan Ireland, Kevin Reidy Manus: Michael Scott Myers Baseret på: memoirer af Novalyne Price Ellis Foto: Claudio Rocha Klip: Luis Colina Mus: Harry Gregson-Williams
    Priser
    • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering