Barn av stjerner (2023)

    En skoleklasse rejser rundt mellem Lofotens øer, mens en astrofysiker lærer dem om solsystemet og sætter livet på Jorden i perspektiv.


    FÆLLES STJERNESTØV

    At vi alle er formet af det samme stjernestøv bliver her klart for børn, teenagere og voksne. "Barn av stjerner" er ikke kun en dokumentarfilm for skolebørn, men i og med at placeringen af planet-rekvisitter rundt omkring på Lofotens øer foretages af en skoleklasse, er filmen oplagt undervisningsmateriale.

     

    Perspektiver, størrelsesforhold og lysår

    Med sig rundt mellem de vinterklædte bjerge har de store børn ingen ringere end den belgiske astrofysiker Jean Surdej. Han har styr på det dér med perspektiver, størrelsesforhold og lysår – og er hermed den helt rette til at besvare alle de spørgsmål, der naturligt opstår undervejs.

     

    En model af solsystemet

    Ved at bruge Lofoten som betragteligt nedskaleret model for afstande i solsystemet, placeres glaskugler og balloner hundreder af meter og senere mange kilometer fra Solen, der er placeret som udgangspunktet på børnene skole.

     

    Berigende (gen)opfriskning

    For alle med bare den mindste fascination af "hvad, hvorfor og hvordan", når det kommer til livets opståen og flygtighed udgør "Barn av stjerner" en times  berigende (gen)opfriskning på, hvor små vi alle er i det store spil.

     

    Smukke omgivelser

    Og fordi dokumentaren er så visuel i sine opstillinger, er der en pæn chance for, at glemsomme sjæle kan huske lidt af kosmos' mystik også efter filmens udtoning. I det hele taget lever dokumentaren højt på sine omgivelser – Lofotens sneklædte kulisser er i sig selv "ud af kroppen"-smukke.

     

    Unødvendigt støjende

    Lidt vel rigeligt musikklædt bliver filmen i tiltagende grad en unødvendigt støjende rejse. Og så er det påkrævet at have god hørelse, hvis filmen opleves uden undertekster. Surdej taler yderst gebrokkent "fransk-engelsk", børnene klart bedre, men hele dialogen er altså på engelsk.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2023, Norge, Dokumentar, Bjerge på film, Biler på film, Teenagere, 60 min.

    Dansk titel: Barn av stjerner
    Instr: Jørn Nyseth Ranum, Aaslaug Vaa Prod: Aaslaug Vaa Manus: Aaslaug Vaa, Jørn Nyseth Ranum Foto: Virginie Surdej, Jørn Nyseth Ranum
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation