Rued Langgaard (1989)

  Det særegne musikalske geni, Rued Langgaard, var en forvist og udstødt ener, hvis person forhindrede musikken i at nå det brede publikum.


  G-NØGLER I BAGLÅS

  Kreativt, kunstnerisk og musikalsk tilfredsstillende portræt af komponisten Rued Langgaard.

  Elegant konstruktion
  Det ses af dokumentarens form, at det er tre kreative mænd, der står bag. Konstellationen Erik Aalbæk Jensen, Anker Li og Erik Zappon former en elegant konstrueret film, hvor musikken og billederne smelter sammen i en fin og fængslende lyrisk form, der tager komponisten alvorligt.

  Farve- og klangbilleder
  Teknisk farveløst, men i indholdet fuld af farve- og klangbilleder, der repræsenterer musikeren og mennesket Rued Langgaard gennem et omtumlet og fuldendt trængt liv. Forskellige kulturpersoner, der nåede at møde Langgaard, interviewes i en distanceret form, hvor der tales væk fra kameraet.

  Smukt og markant
  Langgaards enestående musik eksemplificeres i symfonierne 1 & 4, operaen "Antichrist" samt et udvalg af kammermusik. Smukt og markant fulgt af fine naturoptagelser fra Arild ved Kullen i Sydsverige, hvor familien Langgaard ferierede sommer efter sommer. Og Ribe bruges elegant i portrættet af Langgaards sidste år, hvor han endelig i det jyske fik et embede som organist.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1989, Danmark/KortDok, Dokumentar, Biografi, Musik, 54 min.

  Dansk titel: Rued Langgaard
  Instr: Erik Aalbæk Jensen, Anker Li, Erik Zappon Manus: Erik Aalbæk Jensen, Anker Li, Erik Zappon Foto: Erik Zappon Klip: Pernille Bech Christensen Mus: Rued Langgaard
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation