Valentine Road (2013)

    En teenager skyder og dræber en lidt yngre dreng. Årsag: Vrede over, at drengen er åbent feminint-homoseksuel og foran gutterne byder ham op til flirt.


    HATE CRIME MED OVERBYGNING

    Lokalmiljøet – ja, hele USA – fik sig noget af et chok, da det i februar 2012 stod klart, at teenageren Brandon McInerney havde skudt og dræbt den lidt yngre skolekammerat, Larry King. Årsagen var, skulle det vise sig, at unge Larry i lidt for høj grad flashede sin lyst til at gå i dametøj.

     

    Filmen knækker for macho-Brandon

    Filmen knækkede for macho-Brandon, da han blandt gutterne pludselig blev antastet af dameskoklædte og læbestiftsrøde Larry: "Vil du være min date?" Og hævnen skulle vise sig sød. Det er denne homofobiske fortælling fra det virkelige liv, som dokumentaristen Marta Cunningham søger at belyse.

     

    Havner mellem to stole

    "Valentine Road" har sine øjeblikke, hvor der interview-dvæles fint ved enkelte personer i drengenes kreds (primært efterladte eller pårørende), men generelt havner dokumentaren ret udtalt mellem to stole. Det betyder, at hverken fortællingen om Brandon eller Larry har den fornødne tyngde eller gennemslagskraft.

     

    Bedaget og tør

    Samtidig opfattes stilen og vægtningen på det homosekuelle/homofobiske som bedaget og tørt. Der synes ikke at være nogen dybere indsigt i psykologien bag, og mandlig homoseksualitet sidestilles i alt for høj grad med behovet for at gå i dametøj (med overbygning).



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2013, USA, Dokumentar, Krimi, Biografi, Teenagere, Homoseksuelt tema, 89 min.

    Dansk titel: Valentine Road
    Instr: Marta Cunningham Prod: Sasha Alpert, Marta Cunningham, Eddie Schmidt Foto: Arlene Nelson Klip: Tchavdar Georgiev, Yana Gorskaya Mus: Michael Orendy
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation