The Pale Blue Eye (2022)

  En kriminalbetjent efterforsker en stribe mord blandt kadetter i 1830'ernes West Point. Han får hjælp fra uventet kant.


  BLEG "HISTORIETIME"

  Visuelt yderst betagende og troværdigt sættes 1830'erne i svingninger af den altid ambitiøse instruktør, Scott Cooper (Out of the Furnace (2013), Hostiles (2017): Begge ligesom denne film med Christian Bale i hovedrollen). Og med en historie, der kredser om en mystisk seriemorders hærgen mellem militærkadetter, burde sprødheden vel være sikret?

   

  Betændt plot

  Men der er desværre ikke meget æggende over det betændte plot, bl.a. fordi filmen fortælles langsommeligt, at det bliver vanskeligt at opretholde entusiasmen. Tilbage er egentlig udelukkende det meget lækre tids- og stemningsbillede og et par habile præstationer.

   

  En digter i støbeskeen

  Christian Bale er kriminalbetjenten Augustus Landor – en introvert og ikke-opsøgende type, der på det kraftigste opfordres til at gå ind i sagen om kadet-mordene. Ret hurtigt får han forbindelse til kadetten Edgar, en digter i støbeskeen og med de senere så berømte supplerende navne, Allan Poe.

   

  Kød på teorierne?

  Poe mener, han har gennemskuet seriemorderens metode, men er der nok kød på teorierne, til at Landor kan få skovlen under ham, før der er slagtet alt for mange flere?

   

  Visuel epik

  Iklædt alt, alt for konstant (og standardpræget) underlægningsmusik af veteranen Howard Shore sætter "The Pale Blue Eye" desværre ikke sit lys under en skæppe. Der er således meget lidt, der reelt er overladt til fantasien, men nyd filmen for den vellykede visuelle epik.  Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2022, USA, Krimi, Mystik, Gyser, Seriemordere, Historie, 128 min.

  Dansk titel: The Pale Blue Eye
  Instr: Scott Cooper Prod: Christian Bale, Scott Cooper, John Lesher, Tyler Thompson Manus: Scott Cooper Baseret på: bog af Louis Bayard Foto: Masanobu Takayanagi Klip: Dylan Tichenor Mus: Howard Shore