Creature from Black Lake (1976)

    Da to mænd begynder at efterforske rygterne om et stort behåret monster i udkants-Louisiana, viser det sig snart at være en livsfarlig mission.


    DYRISKE VRÆL FRA SUMPEN

    Det, der allerførst springer i øjnene i mødet med denne spøjse B-gyser, er den ambitiøse fotografering: Allerede anslaget viser tegn på legelyst i billederne, og det er da ganske rigtigt også en af de senere rigtig store fotografer, Dean Cundey (Halloween (1978),  Back to the Future I-III (1985-1990) og Jurassic Park (1993)), der bestemmer over linserne.

     

    Vræl og hårbolle i sumpen

    To fyre er på jagt i udkants-Louisiana: De vil afprøve en myte; om der findes et behåret monster i sumpene. Men da de konfronterer de lokale med emnet, er der ikke meget fortællelyst. Der går dog ikke længe, før d'herrer selv erfarer, at der er dømt vræl og hårbolle – og så er det med at få benene (og de nyerobrede damer) på nakken, hvis det stadig kan nås...

     

    Temmelig ubalanceret

    "Creature from Black Lake" er gumpetungt gammeldags og temmelig ubalanceret i sin genreblanding, der ofte tangerer det lidt manierede i både spil og fortælling. De medvirkende spiller typer, snarere end troværdige hverdagsmennesker, og det bliver hurtigt trættende. Undtagelsen finder vi altid (u)afbalanceret superskøre Jack Elam i rollen som udkantsalkoholikeren Joe Canton, der bor i et yderst primitivt sumpskur.

     

    Lidt mere kød på

    Halvvejs inde kommer der lidt mere kød på begivenhederne, særligt fordi netop Elam kommer mere i fokus. Her opstår der skæve og finurlige situationer, der hæver det alt andet lige temmelig hakkende og periodisk skingert musikunderlagte gys en anelse over gulvbrædderne.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1976, USA, Gyser, Mystik, Drama, 91 min.

    Dansk titel: Creature from Black Lake
    Instr: Joy N. Houck Jr. Prod: Jim McCullough Jr., Jim McCullough Sr. Manus: Jim McCullough Jr. Foto: Dean Cundey Klip: Robert Gordon Mus: Jaime Mendoza-Nava
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation