The Sacrament (2013)

    To journalister hjælper en mand med at finde søsteren, der er kapret af en sekt. Men sekten er vist ikke så from, som den gerne vil syne.


    DET ER "FATHER", DER BESTEMMER

    Hvis denne film skues på sit anslag alene, vil mange nok være tilbøjelige til at løbe skrigende væk. Det ligner noget, der er skudt af en lalleglad amatør uden nogen former for indsigt i kontinuitet og sammenhængskraft.

     

    Bliv hængende!

    Men bliv hængende, for det er faktisk en del af hele idéen med "The Sacrament" – Ti Wests (skjult) åbenlyst based on true events-gyserthriller, der opleves gennem to journalisters ubehjælpsomme kameraføring under tiltagende stress.

     

    Det er "Father", der bestemmer

    Den begivenhed, der her fabuleres over i en semi-dokumentarisk, found footage-agtig stil, er Jonestown-masseselvmordet i Guyana i 1978. I "The Sacrament" er meget tildigtet og dramatiseret, men i lejren Eden Parish er det lederen "Father", der bestemmer.

     

    Skinnet bedrager

    Og tilsyneladende er hans mange disciple i lejren lalleglade troende, der endelig har fundet en varig vej væk fra "det virkelige livs" løgne, svig, fristelser og ukristeligheder. Men det skal nu alligevel vise sig, at skinnet bedrager, da journalisterne begynder at kradse lidt i overfladen.

     

    Fatale konsekvenser

    Især efter interviewseancen med "Father" foran alle de pligtopfyldende disciple. Langsomt, men sikkert går vanviddet op for journalisterne, men situationen og dens fatale konsekvenser står ingenlunde til at redde.

     

    Ret så hypnotiserende

    Når der ses bort fra et par uklædelige elementer (pletvis jammerligt (!) birollespil og en stedvis ekstremt sansevoldtagende, diskant underlægningsmusik), er "The Sacrament" en decideret hypnotiserende filmoplevelse, hvor intensitetsniveauet blot tager vedvarende til.

     

    Simpelt og begavet konstrueret

    Og her hjælper "hjemmevideo"-stilen faktisk til at fremme gyservirkningerne, der ellers er simpelt og begavet konstrueret gennem en elegant udnyttelse af det isolerede lejrlivs helt åbenlyse klaustrofobi.

     

    Gåsehudsfrembringende genial

    Helt gåsehudsfrembringende genial er Gene Jones i rollen som den lyst kakiklædte "Father", manipulatoren, der bag de skævtsiddende solbriller overgår alt og alle i både sleskhed, iskolde kalkuler, umenneskelighed og vanvid. En præstation, der i Jones' gestaltning vil nagle sig fast på nethinden i al evighed.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2013, USA, Thriller, Drama, Gyser, 99 min.

    Dansk titel: The Sacrament
    Instr: Ti West Prod: Molly Conners, Jacob Jaffke, Peter Phok, Eli Roth, Christopher Woodrow Manus: Ti West Foto: Eric Robbins Klip: Ti West Mus: Tyler Bates
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation