Rovdyr (2008)

    Fire unge mennesker tror, de skal på hyggetur i skoven. Men myrde- og slagtelystne mænd vil det anderledes.


    I SKOVENS DYBE STILLE (U)RO

    Handlingen i denne norske lavbudgetsgyser er kreativt nok tilbagekastet til det herrens år 1974 – samme år, som kultgyseren The Texas Chain Saw Massacre (1974) så dagens lys. En film, instruktør Patrik Syversen og hans filmhold ikke er blege for at indrømme som en inspirationsfaktor. Forståeligt nok!

     

    Midtpunkt i makabre ritualer

    Fire unge nordmænd har pakket folkevognsrugbrødet til bristepunktet og har planer om en hyggetur i skoven. Men det sætter en gruppe mystiske udkants-vildmænd sig for at ændre radikalt. Da kvartetten vågner op efter en ufrivillig bedøvelse, bliver de midtpunkter i myrde- og slagtelystne mænds makabre ritualer, med jagthornet som hårrejsende lydkulisse i det fjerne.

     

    Raffineret æstetik

    Det er lykkedes rigtig pænt at ramme det skæve plot ind i en raffineret æstetik, hvor både 70'er- og skovtemaet står skarpt. Her fungerer de enkle virkemidler, særligt i starten og slutningen af det fem kvarter fortættede gys.

     

    Geleagtig plotstruktur

    Plotstrukturen er derimod noget geleagtig, og skuespillet er heller ikke ligefrem blændende. Bedst fungerer "Rovdyr", når gysene opbygges uden for mange udenomsambitioner (bl.a. den anmassende musik) og får lov til at leve på skovens og overlevelsesinstinkternes egne præmisser – både i lyd og billede.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2008, Norge, Gyser, Thriller, Biler på film, 78 min.

    Dansk titel: Rovdyr
    Instr: Patrik Syversen Prod: Knud Bjørne-Larsen, Torleif Hauge Manus: Nini Bull Robsahm, Patrik Syversen Foto: Håvard Andre Byrkjeland Klip: Veslemøy B. Langvik Mus: Simon Boswell
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation