Vi är bäst! (2013)

    Tre teenagepiger er meget opsatte på at danne et punkrock-band i 1980'ernes Stockholm. Men de skal lære det hele fra grunden og er til at begynde med meget umusikalske.


    TRE VIDUNDERLIGE PIGER

    Lukas Moodysson vender her tilbage til stilen og genren, som han havde så fin succes med i Fucking Åmål (1998) og Tillsammans (2000). "Vi är bäst!" indrammer charmerende og sødt, hvordan tre store piger / teenagere gebærder sig i 1980'ernes Stockholm. Her er de meget opsatte på at danne et punkrock-band, selvom ingen af dem ejer den fjerneste form for musikalitet. Men det kommer nok med ihærdigheden.

     

    Finurligt humoristiske sekvenser

    Det afføder en række finurligt humoristiske sekvenser, men filmen er mindst ligeså optaget af miljøet omkring pigerne, og "Vi är bäst!" er således en rigtig scenografi-film, hvor der er forsøgt kælet for alle små og store detaljer i bybillede og ikke mindst i påklædningen af vores ihærdige trekløver og deres omgangskreds.

     

    Tre vidunderlige piger

    Ikke alle tidsbilleder sidder spot on, og var det ikke på grund af tre vidunderlige præstationer fra de ubeskevne blade, Mira Barkhammar, Mira Grosin og Liv LeMoyne, ville filmen have stået noget stift og uforløst tilbage. Voksenrollerne bliver i hvert fald langt mere (ufrivilligt) komiske end opbakkende for historien, og David Denciks spraglede fartype er fx langt fra æggende.

     

    Meget støj at forholde sig til

    Fans af "kattejammerrock" vil nyde de mange aparte toner, som pigerne udgyder. Selvom de bliver mere og mere professionelle, efterhånden som hjælpen og handlingen skrider frem, er der stadig meget støj at forholde sig til gennem hele filmen. Et plus er det, at pigernes egen musik ikke er toppet op med original underlægning.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2013, Sverige, Drama, Teenagere, Coming of Age, Musik, 102 min.

    Dansk titel: Vi er de bedste!
    Instr: Lukas Moodysson Prod: Lars Jönsson Manus: Lukas Moodysson Baseret på: grafisk roman af Coco Moodysson Foto: Ulf Brantås Klip: Michal Leszczylowski
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • CPH - Publikumspris-nominering
    • GULDB - Bedste scenografi
    • GULDB - Bedste makeup
    • GULDB-N - Bedste kostumedesign