Fucking Åmål (1998)

  Midt i al kedsomheden udvikler to piger et venskab, der lyser op i det triste og ensfarvede.


  FARLIGT UDSPRING

  En vulgært klingende titel til en ungdomsfilm, der er slående virkelighedsnær og meget spændt og stemningsfuld. Det er en indfølt karakteristik af de svære pubertets-kvaler midt i den lille svenske lilleputby Åmål.
   

  Udtalt generthed

  16-årige Agnes har svært ved at finde sig tilrette i sin nye klasse, hvor alle har noget kørende med hinanden og ingen synes forstående overfor hendes generthed.

  Ingen forståelse
  Agnes er dybt forelsket i sin klassekammerat Elin, og det er naturligvis svært for hende selv at acceptere. I særlig grad da, fordi hun ved, at ingen klassekammerater ville kunne forstå hende.
   

  Rygter om homoseksualitet

  Rygterne svirrer på skolen om Agnes' homoseksualitet, og en aften, da Elin og veninden Jessica kommer forbi til Agnes' lidet besøgte fødselsdagsfest, får Agnes et kys af Elin - men dette skyldes blot et ondt væddemål.

  Ikke som de andre
  Men Elin er ikke som de andre, og hun får meget dårlig samvittighed over den måde, hun behandlede Agnes på. Hun vender tilbage og undskylder. Når det kommer til stykket, er Elin også forelsket i Agnes, træt som hun er af alle fyrene og deres åndssvage væremåde. Men det er svært at få det sagt, og det er svært at indrømme det over for sig selv.

  Smukt & ægte
  Teenage-skuespillet er smukt og ægte, virkelig lysende ægte. Spændingen i "Fucking Åmål" omkring den "forbudte" homoseksualitet kan få hårene til at rejse sig og hjertet til at hamre.

  Dygtig formidling
  Hele biografsalen kan i perioder faktisk være musestille. Et bevis på, at "Fucking Åmål" på en fremragende måde formidler sit budskab til publikum. Og publikum er mestendels 15-18 årige teenagere.
   

  Hjælpeløst, deprimerende

  Der lurer en deprimerende stemning gennem store dele af filmen. Ikke mindst på grund af omgivelsernes mere eller mindre hjælpeløse reaktioner. Agnes' forældre reagerer vidt forskelligt. Faderen forsøger at tale med sin datter, mens moderen fuldstændig kortslutter og bryder ind på datterens værelse.

  Sit eget særpræg
  Filmen er teknisk beslægtet med de håndholdte danske dogme-succes'er, men "Fucking Åmål" har alligevel sit eget særpræg. For svensk film afgjort en kærkommen fornyelse, der må give genlyd rundt omkring i filmmiljøet.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1998, Sverige, Drama, 89 min.

  Dansk titel: Fucking Åmål
  Instr: Lukas Moodysson Prod: Lars Jönsson Manus: Lukas Moodyson Foto: Ulf Brantås Klip: Michael Leszczyklowski
  Priser
  • BERLIN - C.I.C.A.E. Award - Recommendation
  • BERLIN - Teddy; Best Feature Film
  • BD-N - Bedste ikke-amerikanske film
  • GULDB - Bedste film
  • GULDB - Bedste instruktør
  • GULDB - Bedste skuespillerinde (Dahlström)
  • GULDB - Bedste skuespillerinde (Liljeberg)
  • GULDB - Bedste manuskript
  • GULDB-N - Bedste birolleskuespiller (Carlsson)