Alone (2020)

    En kvinde forfølges og kidnappes af en bindegal mand. Da kvinden slipper fri, starter en nådseløs jagt i vild natur.


    BALANCERET UHYGGE

    Det er ikke fordi, udgangspunktet er hverken originalt eller nytænkende. Men eksekveringen af denne velkendte katten-efter-musen-thriller sidder bare ret tæt på bull's-eye. "Alone" leverer en uhygge, der går under huden og som lukrerer på en begavet inddragelse af den vilde naturs egne virkemidler.

     

    En ny start

    Den unge kvinde Jessica har netop besluttet af flytte fra hjemmet i byen. Hun er for nylig blevet enke og har brug for en ny start. Med en trailer spændt efter sin lysegule Volvo 240 herregårdsvogn automatic kører hun ad smukke skov- og bjergveje mod et nyt sted.

     

    På de øde landeveje

    Men derude på de meget øde landeveje bliver hun bremset af en særdeles langsomtkørende Jeep. Da hun endelig får chancen for at overhale, gasser manden bag rattet op. Senere støder de to på hinanden på en tankstation, og han lader til oprigtigt at undskylde sin opførsel.

     

    Ren overflade

    Men det skal – som ventet – vise sig at være ren overflade. Den smilende mand med de meget store briller er nemlig alt andet end venlig, og snart er Jessica fanget i mandens skovhytte-kælder. Da det med en god portion snarrådighed lykkes hende at stikke af, starter en vanvittig nervepirrende flugt gennem enorme skovområder.

     

    Lyddesign på naturens præmisser

    Hvis vi ser bort fra en musikudspartling, der er lige i overkanten, lykkes "Alone" flot med at forme et lyddesign på den vilde naturs egne præmisser. Masser af  – ganske vist forstærkede – regn-, torden-, blæst- og fuglelyde sætter rammen (eksekveret til tårevædet perfektion under slutteksterne.)

     

    Jerngrebs-spænding

    Men ellers er det bare jerngrebs-spændingen, der fungerer optimalt fra ende til anden. Det er svært ikke at blive grebet af den helt universelle kamp/flugt-stemning, når den er så gedigent veltimet og veldoseret og i øvrigt stråler dybt troværdigt ud af Jules Wilcox og Marc Menchacas dygtige spil.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2020, USA, Thriller, Gyser, Biler på film, Bjerge på film, 98 min.

    Dansk titel: Alone
    Instr: John Hyams Prod: Jordan Foley, Mike Macari, Jonathan Rosenthal, Henrik JP Åkesson Manus: Mattias Olsson Baseret på: spillefilmen Försvunnen (2011) Foto: Federico Verardi Klip: John Hyams, Scott Roon Mus: Nima Fakhrara
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation