Nelly & Nadine (2022)

    Et barnebarn til en fange i kvindelejren Ravensbrück forsøger at sammensætte sandheden om sin bedstemors liv.


    SJÆLELIG SMERTE PÅ FLERE NIVEAUER

    Et barnebarn til en koncentrationslejr-fange i kvindelejren Ravensbrück forsøger at sammensætte sandheden om sin bedstemors liv ved hjælp af efterladte fotografier, dagbøger og filmoptagelser.

     

    En kz-kærlighedsaffære

    Det står klart, at bedstemoren havde en kærlighedsaffære med en anden kvinde i lejren, og at de, efter at være blevet adskilt i slutningen af ​​krigen, genforenedes i slutningen af ​​40'erne og flyttede til Venezuela, hvor de boede sammen resten af deres liv.

     

    En velbevaret hemmelighed

    Langt fra alle vidste dog, at de to var et par, for selvom kvinderne var hovedkulds forelskede, holdt de deres forhold hemmeligt for alle undtagen deres mest betroede venner og familiemedlemmer.

     

    Tankevækkende arkivoptagelser

    Svenske Magnus Gertten har skabt flere kritikerroste dokumentarer om overlevende efter nazisternes kz-lejre. Absolut mest virkningsfult og tankevækkende i ”Nelly & Nadine” står arkivoptagelserne – både dem, der endnu findes af kvinderne fra dengang, og de sort/hvide stemningssekvenser, der sætter liv bag dagbogsoplæsningerne fra tiden i kz-lejren. Her lever dramaet i bedste velgående og emmer af både autenticitet og sjælelig smerte på flere niveauer.

     

    Lidt for patetisk

    Men ”Nelly & Nadine” forfalder også til det periodisk lidt for patetiske, når dokumentarismen forsøger at udglatte og ”forstå/forklare” det forbudte kærlighedsforhold i en verden præget af ondskab, afmagt og manglende accept. Her bliver den udprægede ”følelses”-underlægningsmusik i perioder alt for meget.

     

    Grundighed og indsigt

    Genfortællingen er i helheden allermest præget af grundigheden og indsigten, og den meget rolige stil, der i perioder næsten bliver meditativ (og ind imellem faretruende søvndyssende). Det er visuelt smukt, tankevækkende – og en universelt fascinerende kærlighedserklæring.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2022, Sverige, Dokumentar, Dokumentar: nazismen, Biografi, Homoseksuelt tema, 92 min.

    Dansk titel: Nelly & Nadine
    Instr: Magnus Gertten Prod: Ove Rishøj Jensen Manus: Jesper Osmund, Magnus Gertten Foto: Caroline Troedsson Klip: Phil Jandaly, Jesper Osmund Mus: Marthe Belsvik Stavrum
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • BERLIN - Teddy (Jury Award)
    • BERLIN-N - Panorama Audience Award
    • BERLIN-N - Teddy-nominering
    • BERLIN-N - Documentary Award
    • GULDB-N - Bedste dokumentar-nominering