Brokedown Palace (1999)

  To eventyrlystne unge kvinder tager til Thailand, hvor de snart ender bag tremmer, mistænkt for narkotikasmulgling.


  KORT OG GODT NOGET HØM

  Vores to uheldige heltinder må et stykke inde i dette alt andet end spidsfindige drama erfare, at de kort og godt står i høm til halsen. De er ellers draget eventyrlystne til Thailand for at prøve grænser af, da de pludselig sættes fast af det lokale politi – mistænkt for grov narkotikasmugling.

   

  Skriger til himlen

  Nu skal det dertil siges, at det ikke er nogen dans på skyllemiddels-stinkende lagner at havne i netop et thailandsk fængsel. Det sørger "Brokedown Palace" for at understrege, så det decideret skriger til himlen. De damer Alice og Darlene, gestaltet af hhv. Claire Danes og Kate Beckinsale, erfarer, at gode råd er dyre, men måske er der hjælp at hente fra Bill Pullmans derboende, forhutlede advokattype, Hank Greene?

   

  Lavt ambitionsniveau

  Det er faktisk svært at komme på ret mange superlativer, når Jonathan Kaplans betændte filmdrama skal skære op og evalueres. Jo, her er hæderlige establishing shots af både bjergrige og storbyklaustrofobiske egne! Og et overordnet nydeligt filmhåndværk, selvom æstetikkens ambitionsniveau er lavt.

   

  Symbolikken driver

  Symbolikken er omvendt ud-på-bradepande-flydende som smelteost på en lidt for overbagt pizza: Kvindernes situation er bare virkelig mega mega nederen, som de unge ville sige, og det lægges der ikke skjul på i hverken fængsels-typegalleriet eller i de jammerligt utroværdige replikker.

   

  De evige thai-græsmarker

  Som en slags mentalt kig ud over evighedens thai-græsmarker toner i baggrunden en række melankolske popsange, naturligvis sunget af en kvinde, der ikke er bleg for at gå i falset – og de er prikken over i'et i et i forvejen forkrampet over-musikunderlagt lydbillede.

   

  Patetiske tudeansigter

  Hverken Claire Danes eller Kate Beckinsale evner – ud over patetiske tudeansigter – at agere bare den mindste smule troværdigt paniske over at være havnet i gylle til næsetippen.  Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1999, USA, Thriller, Drama, Krimi, Fængselsfilm, Bjerge på film, 100 min.

  Dansk titel: Brokedown Palace
  Instr: Jonathan Kaplan Prod: Adam Fields, Lope V. Juban Jr. Manus: David Arata Foto: Newton Thomas Sigel Klip: Curtiss Clayton Mus: David Newman