Sisters (1972)

    En journalist overværer et mord i bygningen overfor. Politiet tror hende ikke, og journalisten kommer nu dybere og dybere ind i en bestialsk virkelighed.


    SKARPT SKÅRET THRILLER

    Blandt genreeksperten Brian De Palmas tidlige thrills står denne siamesiske-tvillinge-gyser særdeles skarpt: Fortalt i stramt stiliseret æstetik formidles den både syrede og urovækkende historie, så hårene rejser sig.

     

    Blod i vinduet

    Den unge New York-journalist Grace Collier overværer et mord i højhuset lige overfor hendes eget. En mand forsøger desperat at skrive HELP med sit eget blod i vinduet, og journalisten ringer efter politiet. Men de tror hende ikke, og selvom de entrer det formodede gerningssted, finder de ikke anledning til at gå videre med sagen.

     

    Virkningsfulde split screens

    Men som tilskuere ved vi langt bedre. Vi har nemlig også fulgt ugerningen – flere gange tilmed gennem særdeles virkningsfulde split screens – og det står klart, at journalisten får særdeles svært ved at få succes i sin egen efterfølgende efterforskning. For mordet er begået i en blanding af hypnose, beroligende piller og generelt vanvid... og det kan meget vel smitte!

     

    I clinch med virkeligheden

    De Palma er ikke bleg for at gå i clinch med virkeligheden, og denne gang lykkes han temmelig forbilledeligt. Ganske vist er der alt for meget flimmer og støj på lydsiden, hvor legenden Bernard Herrmanns musik dikterer stort set alle stemninger fra ende til anden. Men kombinationen af en yderst kreativ fortællestil og de bagvedliggende psykologiske betændelser, i form af et godt skrevet siamesisk tvillinge-tema, fejer reelt benene væk under selv den mest erfarne genre-tilskuer.

     

    På meget dybt vand

    Bedst blandt skuespillerne er Jennifer Salt i rollen som journalisten Grace, der må erfare, at hun er ude på dybere vand, end hun kan bunde. Margot Kidder har det lidt mere vanskeligt i dobbeltrollen som Danielle og Dominique. Til gengæld overbeviser William Finley som den klamme læge med skumle hensigter.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1972, USA, Gyser, Thriller, Mystik, 93 min.

    Dansk titel: Sisters
    Instr: Brian De Palma Prod: Edward R. Pressman Manus: Brian De Palma, Louisa Rose Foto: Gregory Sandor Klip: Paul Hirsch Mus: Bernard Herrmann