Flying Leathernecks (1951)

    En vellidt amerikansk major fører sit hold af jagerpiloter dygtigt igennem det store 2. verdenskrigs-slag ved Guadalcanal.


    LUFTENS HELTE

    Cowboyhelten John Wayne trak her i 2. verdenskrigs-uniformen i rollen som major Daniel Xavier Kirby. Han har styr på det dér med jagerfly i krig, og han står sikkert i spidsen for det helt store og afgørende Guadalcanal-slag.

     

    Magnifikke luftfoto-sekvenser

    Magnifikke luftfoto-sekvenser blandes behændigt med originale dokumentariske farveoptagelser af det virkelige livs slag. Hér er virkelig dynamik i en saftig, maskulin fremdrift – så længe vi ser de flotte og agile fly udefra.

     

    Tekniske begrænsninger

    Helt som forventet er denne tidlige 50'er-film omvendt noget hæmmet af sine tekniske begrænsninger, så snart vi skal opleve krigsdramaet indefra cockpittet – men også i de alt andet lige vægtigste indendørs (snakke)sekvenser, der ikke byder på megen opfindsomhed mellem kulisserne.

     

    Pænt hævet over middel

    Næppe en filmoplevelse, som inkarnerede Nicholas Ray-fans vil sætte højt på instruktørens alsidige filmografi. Men "Flying Leathernecks" leverer alligevel en vare, der hæver sig et pænt stykke over samtidens genre-middel. Men hold dig for ørerne – musikanvendelsen er outreret.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024