Bikram (2019)

  Den guru-forhøjede yogi Bikram Choudhury begår systematiske overgreb på kvinder. Men dét glider han bare af på.


  (LIDT FOR) VELSMURT YOGA

  +  PLUS: virkelighedens wauw | fascinationskraft

  -MINUS: non-stop "bimle-bamle"-underlægningsmusik

   

  Bikram Choudhury lagde igennem dekader navn til en meget eftertragtet yoga-undervisning. "Bikram-yoga" blev ganske enkelt et varemærke, der gjorde den selvudnævnte yogi til mangemillionær. Og han elskede det fede liv med base i Californien.

   

  På den fede gren

  Her kunne han score kassen og samle på meget dyre luksusbiler, og hans kone kunne leve med på den fede gren... vel vidende, at manden ved siden af sin yogaundervisning dyrkede sin egen gren med en sød tand for damer.

   

  Sex i krogene

  Hvad der var knap så godt – skulle det vise sig – var, at Bikram tiltvang sig sex i krogene, uden at bede kvinderne om samtykke. Han var jo Bikram og kunne gøre, hvad han ville!

   

  Åleglat yogi

  Nu nævnes alt ovenstående i datid, men faktum er, at Bikram stadig praktiserer sin undervisning (og sikkert også det, der fulgte med). Han er nemlig så åleglat, at alle beskyldninger og trusler preller af på ham. En ægte "charmør".

   

  Virkelighedens wauw

  Eva Orners dokumentar lukrerer primært på virkelighedens wauw-effekt gennem arkivoptagelser med Bikram Choudhury – især de mange optagelser fra hans berømmede yoga-marathon-sessioner, hvor eleverne nærmest døde af varme og anstrengelse, mens han sad ophøjet og airconditioneret i sine fikse, små speedos.

   

  Decideret tåbelig underlægning

  Selve fortællestilen er noget anstrengende, især fordi HELE dokumentaren er underkastet en decideret tåbelig musikunderlægning, der "gør sig sjov" på Bikrams kække væremåde og "alvorstung" på hans krænkelser. Frygteligt.

   

  Eklatant karisma

  Fascinationskraften alene får dog det virkelige livs drama til at glide ret så nemt ned. Og det er i sig selv tankevækkende, at Bikram Choudhurys karisma er eklatant, at den kan fungere som simpel underholdning.  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2019, USA, Dokumentar, Biografi, 86 min.

  Dansk titel: Bikram: Yogi, Guru, Predator
  Instr: Eva Orner Prod: Sarah Anthony, Eva Orner Foto: Jenna Rosher Klip: Forrest Borie, Kimberley Hassett Mus: Pascal Babare, Cornel Wilczek
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation