Something the Lord Made (2004)

    En determineret læge og hans selvstuderede sorte hjælper bliver pionerer på hjertekirurgi i 1940'erne.


    SORT PÅ HVIDT

    Tilbage i 30'erne og 40'erne slog lægerne en høj latter op, hvis nogen kom for skade at foreslå en operation i hjerteregionen. Men det sætter dr. Blalock sig for at ændre – særligt fordi han har fået sig en ualmindelig fremmelig og lægevidenskabeligt selvstuderet sort hjælper.

     

    Pionerer på deres felt

    Hermed bliver Blalock og hjælperen Vivien Thomas pionerer på deres felt. Men der er en bagside: Opdagelsen sker i en tid, hvor sorte stadig anses for andenrangsmennesker, og dét har Thomas svært ved at kapere.

     

    Utra-forudsigelig og strømlinet

    Tv-dramatiseringen af virkelighedens fantastiske gennembrud er ultra-forudsigelig og tilsvarende strømlinet. Læg hertil en ofte sødladen tilgang med masser af violinbrus og spil på den sikre spændingskurve, og du har en filmoplevelse uden ret meget kant.

     

    Effektiv, pæn og plausibel

    Til gengæld udgør "Something the Lord Made" effektiv, pæn og plausibel historisk underholdning, der trods sine slagsider fastholder sit engagement i d'herrer Blalock og Thomas' odyssé udi den ukendte lægevidenskab – og det redder filmen sikkert fra smeltedøden.

     

    Lidt vel rigelig underspillet

    Skuespillet er nydeligt, selvom både Alan Rickman og Yasiin Bey forfalder lidt vel rigeligt til det underspillede. Aldrings-processen, hvor vi følger heltene (og deres kloge, indsigtsfulde koner) helt frem til hårgråningen, er decideret himmelråbende ynkelig.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2004, USA, Drama, Biografi, Historie, 110 min.

    Dansk titel: Something the Lord Made
    Instr: Joseph Sargent Prod: Mike Drake, Julian Krainin Manus: Peter Silverman, Robert Caswell Foto: Donald M. Morgan Klip: Michael Brown Mus: Christopher Young
    Priser
    • GG-N - Bedste tv-film
    • GG-N - Bedste skuespiller (Bey)