Brute Force (1947)

    En fange i et barskt fængsel planlægger at få skovlen under en rå, magtliderlig og ubarmhjertig vagt.


    DEN BARSKE "VIRKELIGHED"

    Burt Lancasters Joe Collins er blandt de nye indsatte i et barsk fængselsmiljø. Her hersker kæft, trit, retning og magtliderlighed, især hos Hume Cronyns fængselsbetjent Munsey. Han stræber i dén grad efter at blive den nye warden, men for at nå dertil må han blive endnu mere modbydelig, end han allerede er i forvejen.

     

    En vanskelig plan

    Samtidig er Joe Collins sammen med en gruppe af sine medindsatte godt i gang med at planlægge at flygte fra fængslet. Men det kan blive vanskeligt, nu hvor Munsey netop er ved at opskalere sin ondskab – og hermed også årvågenhed.

     

    (Fængsels)nerve

    Der er masser af sort/hvid (fængsels)nerve i William H. Daniels lækre fotografering – særligt når vi kommer lidt ud i afkrogene af fængselslivet: En tur i "hullet" dybt nede i de klamfugtige kældre og med på livsfarligt minearbejde, hvor jordstøvet hæfter i sveden med det samme.

     

    Til den teatralske side

    Skuespillet (og den anmassende musik) er til den teatralske side og bider ikke rigtig fra sig. Undtagelsen er Hume Cronyns Munsey: Et fænomenalt portræt af en (lille), sadistisk mand med en klar målsætning.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024