The Beguiled (2017)

  USA, 1864. Syv unge teenagere og kvinder på en pigeskole vågner op til dåd, da de vælger at tage en såret soldat fra fjendens lejr ind i huset. Men kan de styre intrigerne og den erotiske tiltrækning?


  DØDBRINGENDE EROTISK SPIL

  +  PLUS: foto | lyd | scenografi | spil | meget lidt musik

  -MINUS:

   

  Sammenhængende film:

  The Beguiled (1971)

  The Beguiled (2017)

   

  Sofia Coppola opdaterede her Don Siegels fascinerende fimatisering fra 1971 af Thomas Cullinans borgerkrigsroman. Og det er lykkedes Coppola ret så beundringsværdigt at formidle det betændte 8-kantsdrama uden at forfalde til nogen former for slibrigheder eller overdrivelser: "The Beguiled" anno 2017 emmer fuldbyrdet af det herrens amerikanske borgerkrigsår 1864, selvom krigen kun buldrer i langt derude et sted i baggrunden.

   

  Stort påstyr

  En af pigerne på en pigeskole – en stor, øde beliggende villa midt i Virginias cikadesyngende vildmark – opdager på en tur for at samle svampe en såret soldat i skoven. Vel at mærke en soldat fra fjendens lejr. Alligevel hjælper hun ham med hjem til villaen, hvor der straks er stort påstyr.

   

  En betændt affære

  Ikke alene er det særdeles fascinerende for både de yngste af pigerne og de to lidt ældre lærere, at der kommer en mand i huset. Det er også en betændt affære, at hans tilstedeværelse er "forbudt", og at ingen uden for haveporten må vide, at de tager sig kærligt af ham.

   

  Erotisk ladet omsorg

  Colin Farrells Korporal McBurney nyder omvendt den (erotisk ladede) omsorg, han møder – selvom tilnærmelser til uartigheder selvsagt bliver slået ned med hård hånd af husets ældste, Nicole Kidmans Miss Martha. Så længe hun i hvert fald ikke selv lader sig friste over evne.

   

  Eventyragtige belysninger

  Gudeskønt fotograferet i en hemmelighedsfuld, nærmest eventyragtig belysning både inde og ude. Indendørs er det de levende lys, der fortæller historien – ude er det de mange tågebanker, der driver ind over den store naturhave og dens mørke, tilvoksede omgivelser.

   

  Lydbilledet næsten perfekt

  Lydbilledet understøtter til nærved perfektion disse stemninger. Især fordi her stort set ikke er nogen underlægningsmusik, men til gengæld en eminent dyrkelse af omgivelsernes lyde: Cikadernes evindelige sang, krigen, der buldrer i det fjerne, lyde fra det gamle hus. Arbejdet med kostumer og scenografi er meget beundringsværdigt, ligesom spillet er fuld af indlevelse i den betændte historie.  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2017, USA, Drama, Krigsdrama, Thriller, Historie, Teenagere, 93 min.

  Dansk titel: The Beguiled
  Instr: Sofia Coppola Prod: Sofia Coppola, Youree Henley Manus: Sofia Coppola Baseret på: roman af Thomas Cullinan og filmmanuskript fra 1971 Foto: Philippe Le Sourd Klip: Sarah Flack Mus: Phoenix
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • CAN - Best Director
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering