Supernova (2020)

    Et par rejser gennem England i deres autocamper. Den ene er tiltagende demens, så deres tid sammen er kostbar.


    (INGEN) TID TILBAGE

    Manuskriptforfatter og instruktør Harry Macqueen præsterer her en smertefuld, men i grunden også livsbekræftende film, der meget overbevisende tager fat om roden på livets helt store overvejelser – uden på nogen måde at forfalde til det sentimentale.

     

    Den sidste rejse?

    Parret Sam og Tusker er begge mænd omkring de 60, den ene pianist, den anden forfatter, og de har været i forhold sammen i mange år. Nu sidder de i deres gamle autocamper på tur gennem de smukkeste egne af England.

     

    Begyndende demens

    Tusker fik konstateret begyndende demens et par år tidligere, og sygdommen er nu begyndt at tage fart. Noget, som mændene håndterer på hver deres måde – men som de er også er nødt til at mødes om sent i filmen.

     

    Beundringsværdigt oprigtig

    I den beundringsværdigt oprigtige tilgang til det meget svære tema former der sig en række sekvenser, der griber fat i tilværelsens tektoniske plader... vel at mærke i en fortællestil præget af en ro og formet af en indsigt og et nærvær af en anden verden.

     

    Den dybe kærlighed

    Colin Firth og Stanley Tuccis samspil indrammer på én gang det uundgåeligt forestående helvedes bundløse sorg, og dén dybe kærlighed, der opstår i deres allersidste tid sammen, mens Tusker stadig kan sanse og få mening ud af omverdenen.

     

    Jerngreb

    Lige frem til den meget tankevækkende slutning fastholder "Supernova" sit jerngreb i tilskueren, også selvom Keaton Hensons underlægningsmusik stikker ansigtet frem i lidt for høj grad undervejs – dog gudskelov næsten udelukkende som stemninger til naturskønne intermezzi uden dialog.



    Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2020, Storbritannien, Drama, Romantik, Homoseksuelt tema, Road Movie, Biler på film, Bjerge på film, 95 min.

    Dansk titel: Supernova
    Instr: Harry Macqueen Prod: Tristan Goligher, Emily Morgan Manus: Harry Macqueen Foto: Dick Pope Klip: Chris Wyatt Mus: Keaton Henson
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation