To af os (2003)

    To 14-årige tvillingedrenge har altid været sammen om alt, men skilles, da den ene vil balletten – den anden celloen.


    DE KUNSTNERISKE TO

    På Ama'r (2001)- instruktør Klaus Kjeldsens knap halvtime-lange dokumentariske nærbillede af tvillingebrødrene Alexander og Benjamin vinder på sin ærlighed og teknisk ufiltrerede tilgang: Her er ingen underlægningsmusik eller avancerede virkemidler – kun en "kreativ" brug af split screens.

     

    Sammen om alt i 14 år

    Alexander og Benjamin er tvillinger og har været sammen om alt i 14 år. De går på Det Kongelige Teaters Ballet- og læseskole i Holstebro og har for første gang valgt at blive skilt, idet Alexander, ved siden af den almindelige skole, er startet på Peter Schaufuss' balletskole, mens Benjamin har valgt at koncentrere sig om at spille cello.

     

    Fluen på væggen

    Dokumentar-kortfilmens primære ærinde er egentlig at agere fluen på væggen i et ultra-komprimeret udsnit af drengenes meget kreative og musikalske hverdag. Vi følger prøverne i ungdoms-strygekvartetten og er også kortvarigt med på balletskolen.

     

    Ord på livets facetter

    Men der er også tid til at tale om andre hverdagsting: Her filmer brødrene hinanden og sætter ord på nogle af de "livets facetter", der ikke vedrører musik eller ballet. Og så er vi med ved spisebordet med hele kernefamilien.

     

    To talenter i støbeskeen

    På trods af de relativt bredspektrede hverdagsbilleder med tvillingerne i fokus, lykkes det ikke helt instruktør og manusforfatter Klaus Kjeldsen på den knappe halve time at forme en reel identifikation med drengene. Filmen forbliver på overfladen, men er stadig et interssant øjebliksbillede på to talenter i støbeskeen.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2003, Danmark/KortDok, Dokumentar, Musik, Teenagere, Coming of Age, 25 min.

    Dansk titel: To af os
    Instr: Klaus Kjeldsen Prod: Thomas Heurlin, Jens Ulrik Pedersen, Morten Schmidt Manus: Klaus Kjeldsen Foto: Klaus Kjeldsen Klip: Rikke Selin Lorentzen
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation