Monica Z (2013)

    En svensk sangfugl gør lynkarriere, da hun begynder at synge jazz på svensk. Men berømmelsen stiger hende snart til hovedet.


    MONICAS JAZZ

    Måske har Per Fly endelig fundet den formel, der virker for ham: den biografiske film. I hvert fald er hans portræt af svenskernes folkeeje, Monica Zetterlund, både ærligt og medrivende.
     

    Klassisk form

    Formen er helt klassisk: Pige med stor stemme bliver opdaget, skriver kontrakter, rejser til USA, deltager i melodi grand prix og vinder folkets hjerte på et kosmisk splitsekund.

    Primadonnanøkker
    Hvad der gør historien om Monica Zetterlund mere sprød - og filmoplevelsen mere kantet - er jazzsangerindens primadonnanøkker og tiltagende alkoholmisbrug. Alvorlige sager der truer med at sætte en stopper for karrieren, før den rigtig er begyndt.

    Flot ramte karakteristikker
    Særligt svenskere og børn af den tid, filmen udspiller sig i, vil være henrykte over de mange virkelig flot ramte karakteristikker af svenske kulturspidser. Ligheden er i hvert fald slående, og troværdigheden styrkes.

    Funklende
    Samtidig er det tekniske og scenografiske arbejde virkelig funklende. Tidsbilledet er knivskarpt i sin oprigtighed i alt fra kostumer over biler til de mange delikate interiører i både Sverige og USA.

    Ingen højspænding
    Edda Magnasons hovedrollepræstation - og filmdebut - er på mange måder stærk, uden at det rigtig skaber højspænding. Generelt er skuespillet meget professionelt og sympatisk, men rollerne er lidt for genkendelige i den biografiske films lettere stereotype fortællemønster.

    Jazz er nøglen
    Jazz er selvsagt nøglen i filmen, men der er ingen grund til at gå i baglås på forhånd, hvis man er proklameret jazzfornægter. De mange på tirsdag-rytmer skamrides ikke, og i og med at musikken er del af handlingen, forekommer den tilforladelig og naturlig.

    Det virkelige livs drama
    Per Fly forfalder kun i et par scener til det uklædeligt melodramatiske - men det er den ærlige og ukrukkede fortællestil med fokus på det virkelige livs drama, der for alvor former instruktørens første gode film.



    Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2013, Sverige, Biografi, Drama, Musik, 111 min.

    Dansk titel: Monica Z
    Instr: Per Fly Prod: Lena Rehnberg Manus: Peter Birro, Per Fly Foto: Eric Kress Klip: Åsa Mossberg Mus: Peter Nordahl
    Priser
    • GULDB - Bedste instruktion
    • GULDB - Bedste skuespillerinde (Magnason)
    • GULDB - Bedste birolleskuespiller (Gudnason)
    • GULDB-N - Bedste film
    • GULDB-N - Bedste birolleskuespiller (Bergqvist)
    • GULDB-N - Bedste fotografering
    • GULDB-N - Bedste makeup
    • GULDB-N - Bedste musik
    • GULDB-N - Bedste lyd
    • GULDB-N - Bedste scenogarfi