Dune: Part One (2021)

    10.000 år fremme i tiden kæmper de gode mod de onde på planeten Dune.


    KUNSTIGT ÅNDEDRÆT

    Filmatiseringer af "Dune":

    Dune (1984)

    Dune (2021)

     

    Fans af vanedannende computerspils-koreografi og oceaner og atter oceaner af computergenererede visuelle effekter vil givet omfavne den ferske filmatisering af Frank Herberts science fiction-roman.

     

    Teknisk kønsløst

    Men reelt er Denis Villeneuves megaprojekt teknisk kønsløs varm luft, hvis historie er kringlet og proppet med fyld, at filmoplevelsen i bedste fald kan betragtes som et eventyr helt uden eventyrlighed – hvortil vi må grave i det velfungerende, klassiske eventyr "Kejserens nye Klæder" for at finde replikken: "Jamen, han har jo ikke noget tøj på...!"

     

    Nøglen til evig ungdom

    Planeten Dune er en storslået, men truende og dramatisk verden. Kæmpemæssige uhyrer spiser mennesker, som var de insekter. Sandstorme forvandler kød til støv på sekunder. Men planeten har noget, der lokker turisterne til; et vanedannende og livsforlængende krydderi, der er nøglen til evig ungdom.

     

    Glimmer og glamour

    Hvor David Lynchs 1984-filmatisering var vel rigeligt ufrivilligt komisk, bl.a. som følge af sine billige pap-effekter, udgør Villeneuves 155 minutter, (over)lange epos en grimt effekt-leflende, overspillet og uforløst mystisk omgang glimmer og glamour, der aldrig holder en pause, men som både er kunstigt åndedræt og kunne have behov for det.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2021, USA, Eventyr, Action, Drama, Fantasi, Science Fiction, 155 min.

    Dansk titel: Dune
    Instr: Denis Villeneuve Prod: Cale Boyter, Joseph M. Caracciolo Jr., Fuad Khalil, Mary Parent, Denis Villeneuve Manus: Jon Spaihts, Denis Villeneuve, Eric Roth Baseret på: roman af Frank Herbert Foto: Greig Fraser Klip: Joe Walker Mus: Hans Zimmer
    Priser
    • GG-N - Bedste film
    • GG-N - Bedste instruktør
    • GG-N - Bedste musik