From the Wild Sea (2021)

    Klimaforandringerne er særligt hårde ved de vilde dyreliv. Langs de europæiske kyster kæmper frivillige for at hjælpe de mange dyr.


    RENSET FOR PATOS

    Klimaforandringerne er særligt hårde ved de vilde dyreliv. Dyrene kan ikke værge for sig, bygge dæmninger eller undlade at sluge tonsvis af (mikro)plast. Langs de europæiske kyster kæmper frivillige for at hjælpe de mange dyr, der er kommet galt af sted, er sårede eller ”blot” strandet uden mulighed for selv at vende tilbage til deres rette element. Det er ikke let for de vilde dyr at affinde sig med menneskelig indblanding, men den er nødvendig, hvis ikke mange flere eksempelvis sæler, hvaler og svaner skal lide en pinefuld død.

     

    Renset for patos

    Robin Petrés (dansk-producerede) dokumentariske blik på klimaforandringernes konsekvens for det vilde dyreliv er velvalgt usentimentalt og formidlet på dyrenes præmisser, med dyrene som de markante hovedrolleindehavere. Filmen er renset for patos (herunder underlægningsmusik, endeløse interview-seancer og fortællerstemme), og her er heller ingen løftede pegefingre eller styrende/holdnings-manipulerende retninger. ”From the Wild Sea” kommer således meget mere troværdigt og samtidig tankevækkende ud over rampen, end mange emnemæssige søsterdokumentarer, der alt for ofte forfalder til ovennævnte slagsider.

     

    Meget velovervejet formidling

    Smukke optagelser af kyster i (vildt) vejr sætter alvoren i fine perspektiver – (og straks herefter ser vi fx en sæl svømme rundt i et badekar med bekymrede øjne, eller en strandet hval uden fremtidsudsigter i regn og storm). ”From the Wild Sea” tager sig – og giver – tid og stof til eftertanke i en meget velovervejet formidling.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2021, Danmark, Dokumentar, Dyr på film, 78 min.

    Dansk titel: Fra det vilde hav
    Instr: Robin Petré Prod: Malene Flindt Pedersen Manus: Robin Petré Foto: Maria Grazia Goya, Robin Petré Klip: Charlotte Munch Bengtsen Mus: Ismaël Colombani
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • CPH - Danish Dox Award-nominerng