Cicha ziemia (2021)

  Et polsk par på ferie i Italien oplever en dyb krise, de ikke havde kunnet forudsige hjemmefra, og som i dén grad ødelægger den idylliske ro, de havde håbet på.


  FRUSTRATIONER, DER FORGRENER SIG

  Stringent, tankevækkende og flot eksekveret polsk parforholdsdrama, der udnytter en eksotisk italiensk luksus-kulisse til fulde. Grundlæggende er her tale om en helt gennemsnitlig intrige, nemlig dén, der vedrører mand og kvinde, som de kredser om hinanden i parforholdet — uden egentlig at forstå en brik af hinandens små og store særheder.
   

  Noget går helt galt...

  Filmens par, Adam og Anna, er taget på sommerferie på en idyllisk ø i Italien. Her har de booket alle tiders hus med swimmingpool. Men hurtigt erfarer de, at poolen står uden vand, og det betyder, at en arbejdsmand skal fikse den over de kommende dage. Men her går noget helt galt! Det afstedkommer en lang række frustrationer, især fordi ferien nu ikke længere er så idyllisk — og langt fra “Silent Land”.

   

  Frustrationerne forgrener sig

  Men frustrationerne forgrener sig også i Adam og Annas forhold, og det kan meget let gå helt i hårdknude. Filmen fortæller sin historie med en beundringsværdig ro, her er ingen underlægningsmusik, lyddesignet er helt på den omkringliggende naturs kystnære præmisser, og skuespillet bærer præg af dyb indlevelse i det betændte plot.
   

  Ekstra farve

  Brugen af den italienske lokation fungerer forbilledligt. Her blandes sprog og kultur, og her tales både polsk, fransk og engelsk. Elegante – og samtidig lidt uhyggelige – drømmesekvenser perspektiverer nogle få, velvalgte gange hverdagshandlingen, ligesom en finurlig humor giver ekstra farve. Helt frem til den (kantet) mystiske slutning er dette kriminal-undertone-drama velsmurt og engagerende.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2021, Polen, Drama, 113 min.

  Dansk titel: Silent Land
  Instr: Agnieszka Woszczynska Prod: Giovanni Pompili, Agnieszka Wasiak Manus: Piotr Litwin, Agnieszka Woszczynska Foto: Bartosz Swiniarski Klip: Jaroslaw Kaminski
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation