The Iceman (2012)

  Familiemanden Richard Kuklinski var også succesrig lejemorder for mafiaen med over 100 mord på samvittigheden.


  KNIVEN FOR STRUBEN

  Dette biografiske kriminaldrama tager fat om roden på masse-lejemorderen Richard Kuklinskis liv og karriere. Da han blev pågrebet i 1986, havde han formodentlig flere end 100 drab på samvittigheden. Men det betød ikke noget for ham, for han ejede netop ingen samvittighed overhovedet.

   

  Arketypisk fremstilling

  Samtidig med at Kuklinski stifter familie, indleder han også karrieren som håndlanger og lejemorder for mafiaen. Her sørger Ray Liottas arketypisk fremstillede boss, Roy Demeo, for, at der er nok at rive i. Og familien derhjemme fatter ikke den mindste mistanke for fatters ugerninger.

   

  Der slagtes igennem

  Der bliver slagtet igennem med kniv, gaffel og små og store revolvere - og Kuklinski ser sig aldrig tilbage. Det er et vellønnet job, og han er god til det! Personligheden bag lejemorderen kender vi fra de fremragende HBO-dokumentarer, hvor Kuklinski udtaler sig om sit liv og levned.

   

  Rendyrket melo

  I israelske Ariel Vromens dramatisering er vi mere ude i rendyrket melo. Michael Shannon basker i temmelig høj grad som en vildfaren fisk på land i rollen som den forstenede lejemorder: Helt troværdig bliver han aldrig, og det ligger hele tiden på grænsen til det manierede. Winona Ryder leverer en passabel, men håndtam præstation som hans sarte kone, Deborah.

   

  Overspillet

  Det hele er lidt overspillet - også filmens udtryk som hele - og stemningerne pumpes konstant op til bristepunktet af den støjende og alt for udpenslende underlægningsmusik.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2012, USA, Krimi, Drama, Biografi, 106 min.

  Dansk titel: The Iceman
  Instr: Ariel Vromen Prod: Ehud Bleiberg, Avi Lerner, Ariel Vromen Manus: Morgan Land, Ariel Vromen Baseret på: bog af Anthony Bruno og dokumentar af Jim Thebaut Foto: Bobby Bukowski Klip: Danny Rafic Mus: Haim Mazar