Wakolda (2013)

  Den tidligere Auschwitz-læge Josef Mengele lever under falsk navn i Argentina, hvor han bliver venner med en lokal familie.


  DØDENS ENGEL

  + PLUS: spil | locations | foto | nerve | troværdighed
  -MINUS: -

   

  Nazilægen fra Auschwitz, Josef Mengele, lykkedes ligesom talrige andre (top)nazister med at flygte til Sydamerika efter krigen. Her blev der taget godt imod dem, og det var i vid udstrækning muligt at leve et normalt liv, hvis man tog sig nogle få forholdsregler.

   

  Lille af vækst

  Under falsk navn praktiserer Mengele stadig en form for medicin i Argentina, da han møder en lokal familie med den meget nysgerrige 12-årig pige Lilith. Det optager Mengele, at Lilith er meget lille af vækst - samtidig med at moren er gravid med tvillinger. Men er han samtidig ved at blive opdaget af isralske Mossad-agenter?

   

  Meget fint balanceret

  "Wakolda" er en meget fint balanceret filmfortælling, der på ingen måde søger sensationen i sin fortællestil, men snarere lever højt på den (det historiske vanvid og den for evigt dybt, dybt fascinerende fortælling om nazilægen, der undslap alle forfølgere og døde i Sydamerika i 1979.)

   

  Guddommeligt smukt fotograferet

  Guddommeligt smukt fotograferet i de argentinske bjerge er stemningerne nærved taktile: Billederne forstærker i hvert fald i høj grad det virkelige livs meget betændte præmis, hvor Mengeles - af åbenlyse grunde - nødvendige hemmelighedsfuldshed står godt til et tomt blik ud over sneklædte bjerge.

   

  Flot spil

  Flot spillet - særligt Alex Brendemühls Mengele-portræt og Florencia Bados Lilith. Venskabet de to imellem et bærende, men gemmer også på noget større, som den 12-årige ikke har en jordisk chance for at gennemskue. Lidt for meget underlægningsmusik (særligt i transportscenerne) forstyrrer den smukke helhed en anelse.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2013, Argentina, Drama, Historie, Biografi, Thriller, Børn på film, 93 min.

  Dansk titel: The German Doctor
  Instr: Lucía Puenzo Prod: Christian Cardoner, Gudny Hummelvoll, Stan Jakubowicz, Axel Kuschevatzky Manus: Lucía Puenzo Foto: Nicolás Puenzo Klip: Hugo Primero Mus: Andrés Goldstein; Daniel Tarrab
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • CAN-N - Un certain regard Jury Prize