Wakolda (2013)

    Den tidligere Auschwitz-læge Josef Mengele lever under falsk navn i Argentina, hvor han bliver venner med en lokal familie.


    DØDENS ENGEL

    Nazilægen fra Auschwitz, Josef Mengele, lykkedes ligesom talrige andre (top)nazister med at flygte til Sydamerika efter krigen. Her blev der taget godt imod dem, og det var i vid udstrækning muligt at leve et normalt liv, hvis man tog sig nogle få forholdsregler.

     

    Lille af vækst

    Under falsk navn praktiserer Mengele stadig en form for medicin i Argentina, da han møder en lokal familie med den meget nysgerrige 12-årig pige Lilith. Det optager Mengele, at Lilith er meget lille af vækst - samtidig med at moren er gravid med tvillinger. Men er han samtidig ved at blive opdaget af isralske Mossad-agenter?

     

    Meget fint balanceret

    "Wakolda" er en meget fint balanceret filmfortælling, der på ingen måde søger sensationen i sin fortællestil, men snarere lever højt på den (det historiske vanvid og den for evigt dybt, dybt fascinerende fortælling om nazilægen, der undslap alle forfølgere og døde i Sydamerika i 1979.)

     

    Guddommeligt smukt fotograferet

    Guddommeligt smukt fotograferet i de argentinske bjerge er stemningerne nærved taktile: Billederne forstærker i hvert fald i høj grad det virkelige livs meget betændte præmis, hvor Mengeles - af åbenlyse grunde - nødvendige hemmelighedsfuldshed står godt til et tomt blik ud over sneklædte bjerge.

     

    Flot spil

    Flot spillet - særligt Alex Brendemühls Mengele-portræt og Florencia Bados Lilith. Venskabet de to imellem et bærende, men gemmer også på noget større, som den 12-årige ikke har en jordisk chance for at gennemskue. Lidt for meget underlægningsmusik (særligt i transportscenerne) forstyrrer den smukke helhed en anelse.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2013, Argentina, Drama, Historie, Biografi, Thriller, Børn på film, 93 min.

    Dansk titel: The German Doctor
    Instr: Lucía Puenzo Prod: Christian Cardoner, Gudny Hummelvoll, Stan Jakubowicz, Axel Kuschevatzky Manus: Lucía Puenzo Foto: Nicolás Puenzo Klip: Hugo Primero Mus: Andrés Goldstein; Daniel Tarrab
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • CAN-N - Un certain regard Jury Prize