Unbroken (2014)

  En olympisk, amerikansk atlet bliver soldat under 2. verdenskrig, forliser på åbent hav og ender i japansk fangelejr.


  SEJE STRABADSER

  + PLUS: foto | spil | locations | spænding | troværdighed
  -MINUS: overlang | patriotisk-vammel | musikunderlægning

   

  Angelina Jolie kan andet end skuespillets kunst; med "Unbroken" viser hun ganske habile takter som instruktør. Og alle sejl er sat i en storfilm, der flot favner talrige stemninger, genrer og locations.

   

  Talent for at løbe

  Den amerikansk-italienske Louis Zamperini viser tidligt stortalent for at løbe, og da han har løbet børneårene af sig er han på vej til at repræsentere USA ved De Olympiske Lege i Berlin, 1936.

   

  På vinger med gutterne

  Senere kommer krigen, og som en mand af sit land melder Zamperini sig selvsagt til hæren. Snart er han på vingerne med gutterne, hvorfra japserne bliver bombet. Men det går galt, og flyet styrter i havet, hvor tre overlever og nu i uendelig mange dage må klare sig i en gummibåd på åbent hav.

   

  Gok på gok

  Senere igen bliver de så taget til fange af japanerne og havner i først den ene, så den anden ekstremt hårde arbejds/straffefangelejr. Her har den sadistiske leder udset sig netop Zamperini som offer - så han får gok på gok med japserstok!

   

  Smittende universalkamp

  Baseret på virkelige hændelser er "Unbroken" egentlig ret vellyket. Beskrivelserne af tiden i gummibåden er elegante og ejer en smittende kamp for overlevelses-spænding, der samtidig er ret troværdigt filmet.

   

  Filmisk lækkert

  Også tiden i fangelejrene er filmisk lækre, først og fremmmest på grund af veteran Roger Deakins' meget stemningsmættede fotografering, men også som følge af de sprødt udvalgte locations.

   

  Vammelt-patriotisk

  Hvor Jolie godt kunne have kendt sin besøgelsestid lidt bedre er bl.a. i filmens længde. "Unbroken" opleves som en lille halv time for lang, og det er særligt galt, når begivenhederne drejer forudsigeligt ud ad let vammelt-patriotiske, sovset musikunderlagte sidegader (slutningen i særdeleshed inklusive.)

   

  Moden og medrivende

  Som helhed fremstår filmproduktet dog modent og medrivende - med fine præstationer i de ledende roller, særligt fra Jack O'Connells Zamperini, der må så ufatteligt meget igennem.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2014, Krigsdrama, Krig, Drama, Action, Biografi, Fængselsfilm, Sport, Fly på film, Skibe på film, 137 min.

  Dansk titel: Unbroken
  Instr: Angelina Jolie Prod: Matthew Baer, Angelina Jolie, Erwin Stoff, Clayton Townsend, Nathan Wiley Manus: Joel Coen, Ethan Coen, Richard LaGravanese, William Nicholson Baseret på: bog af Laura Hillenbrand Foto: Roger Deakins Klip: William Goldenberg, Tim Squyres Mus: Alexandre Desplat
  Priser
  • AAN - Bedste lydmix
  • AAN - Bedste lydklipning
  • AAN - Bedste fotografering