Jeppe på bjerget (1981)

    En drikfældig bonde deltager ufrivilligt i et komisk projekt, hvor baronen og hans folk lader bonden vågne i baronens seng.


    FLOT DANSK KOMIK

    Buster Larsen bærer Kaspar Rostrups Bodil-vindende Holberg-filmatisering på hænder og fødder. I pragtpræstationen som den usle, drikfældige bonde Jeppe sørger Buster for, at "Jeppe på bjerget" kommer mindeværdigt ud over rampen.

     

    Mellem bønder og baroner

    Det klassiske Holberg-skuespil gør nar ad både bonden og det bedre borgerskab, da en baron og hans folk sætter sig for at udføre et lille eksperiment: De iklæder den fulde og bedvidstløse Jeppe i baronens nattøj og lader ham vågne i den fineste himmelseng. Hvordan vil Jeppe reagere, når han vågner? Og hvad stiller omgivelserne op, hvis han rent faktisk tror på, at han er baronen?

     

    Sylespids, lækker koreografi

    I en sylespids, lækker koreografi - komplet med meget flotte kostumer - er scenen troværdigt sat for den "lille" spøg. Rostrup og Henning Bahs' manuskript sørger i vid udstrækning for, at herlighederne falder i en dygtig og finurlig timing.

     

    Fuld fokus på detaljen

    Som altid i tilfældet Bahs med fuld fokus på detaljen i de mange skæve situationer: En detalje- og idérigdom, der inspirerer de mange dygtige skuespillere. De fleste forstår at leve sig ind i den historiske komik.

     

    Lidt for skinger i komikken

    Ind imellem bliver komikken (og skuespillet i denne) dog lidt for skinger, og balancen ryger til fordel for en noget uklædelig falde-på-halen-tendens. Dog ikke noget, der ødelægger denne generelt rigtigt fine Rostrup-film.



    Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024