Jeppe på bjerget (1981)

  En drikfældig bonde deltager ufrivilligt i et komisk projekt, hvor baronen og hans folk lader bonden vågne i baronens seng.


  FLOT DANSK KOMIK

  Buster Larsen bærer Kaspar Rostrups Bodil-vindende Holberg-filmatisering på hænder og fødder. I pragtpræstationen som den usle, drikfældige bonde Jeppe sørger Buster for, at "Jeppe på bjerget" kommer mindeværdigt ud over rampen.

   

  Mellem bønder og baroner

  Det klassiske Holberg-skuespil gør nar ad både bonden og det bedre borgerskab, da en baron og hans folk sætter sig for at udføre et lille eksperiment: De iklæder den fulde og bedvidstløse Jeppe i baronens nattøj og lader ham vågne i den fineste himmelseng. Hvordan vil Jeppe reagere, når han vågner? Og hvad stiller omgivelserne op, hvis han rent faktisk tror på, at han er baronen?

   

  Sylespids, lækker koreografi

  I en sylespids, lækker koreografi - komplet med meget flotte kostumer - er scenen troværdigt sat for den "lille" spøg. Rostrup og Henning Bahs' manuskript sørger i vid udstrækning for, at herlighederne falder i en dygtig og finurlig timing.

   

  Fuld fokus på detaljen

  Som altid i tilfældet Bahs med fuld fokus på detaljen i de mange skæve situationer: En detalje- og idérigdom, der inspirerer de mange dygtige skuespillere. De fleste forstår at leve sig ind i den historiske komik.

   

  Lidt for skinger i komikken

  Ind imellem bliver komikken (og skuespillet i denne) dog lidt for skinger, og balancen ryger til fordel for en noget uklædelig falde-på-halen-tendens. Dog ikke noget, der ødelægger denne generelt rigtigt fine Rostrup-film.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024