Freddy Got Fingered (2001)

  En topbøvet, 28-årig, hjemmeboende mand forsøger at forfølge sin drøm om at blive animator. Men han er dum som en dør.


  BØVET BULDER OG BRAG

  Komikeren Tom Green fik her sin spillefilmsdebut som instruktør. "Freddy Got Fingered" har Green selv i hovedrollen som den topbøvede, radmagre, 28-årige Gord Brody, der stadig bor hjemme. Til stor ærgrelse for sine forældre.

   

  Social analfabet

  Gord forsøger ihærdigt at forfølge sin drøm om at blive animator i Hollywood. Og hans tegninger er da heller ikke uden talent. Problemet er bare, at Gord selv er både social analfabet, dummere end en laminatdør og uden dømmekraft overhovedet.

   

  Karakteristisk lokumsbræt

  Det forhindrer ham dog ikke i at blive kærester med den kørestolsbundne Betty, der ikke tænker på andet end at give Gord blow jobs - hvilket godt kan blive for meget af det gode for bøverten med det karakteristiske lokumsbræts-mundskæg.

   

  Betændt far/søn-forhold

  Forholdet til faren Jim er mildt sagt betændt, og sidste halvdel af filmen beskæftiger sig primært med et meget aggressivt far/søn-opgør, der når dimensioner langt ud over overdrevets ekstremiteter.

   

  Manieret spil

  Her er Rip Torn modig (både Jerry Stiller og Gene Wilder sagde nej til til rollen, da de fandt den for provokerende) i den fremtrædende farrolle. Desværre også alt for manieret, selvom hans scene med selv-røvklask og offensiv opfordring til analsex ejer en vis form for komisk timing.

   

  Latterligt pinligt

  Green selv er ikke den allersaftigste komiker, og mange af hans potentielt sjove sketches bliver desværre mest af alt latterligt pinlige, bl.a. fordi her overspilles og krukkes uden kendskab til besøgelsestid.

   

  Komisk outreret

  Det ændrer ikke ved, at "Freddy Got Fingered" - trods sine åbenlyst prolaterisk-platte slagsider - indeholder lige netop komisk outrerede elementer nok til at redde den fra det reelle bundskrab. Det bliver simpelthen så syret-absurd, at tilskueren bliver taget med både bukser og underkæbe nede.

   

  Forhadt og forgudet

  Man kan godt sætte sig ind i, at filmen både er forhadt og forgudet. Her i lille Danmark skal der mere til end en mand, der undervejs malker både en stiv heste- og elefantpik, før man bliver forarget. Eller for den sags skyld at gøre morskab ud af potentielt seksuelt misbrug af børn.

   

  En kende interessant

  Det er elementer som disse, der gør "Freddy Got Fingered" bare en kende interessant. Drew Barrymore falder helt igennem i en lilleputrolle som receptionist. Med forventelige, rigelige mængder pjattet underlægningsmusik og popsange.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2001, USA, Komedie, Farce, 87 min.

  Dansk titel: Freddy Got Fingered
  Instr: Tom Green Prod: Larry Brezner, Howard Lapides, Lauren Lloyd Manus: Tom Green, Derek Harvie Foto: Mark Irwin Klip: Jacqueline Cambas Mus: Michael Simpson