Free Solo (2018)

    En bjergbestiger har ét stort mål: At blive den første til at bestige klippevæggen El Capitan - uden brug af hjælpemidler.


    TIL TOPS!

    Jimmy Chin, der også gav os den knæskælvende bjergbestiger-dokumentar Meru (2015), co-instruerer her endnu et epos udi kunsten at komme til tops, på bekostning af enhver form for sund fornuft.

     

    En (livs)farlig drøm

    Denne gang er det friklatreren Alex Honnold, der er i fokus. Alex har en drøm: Han vil være den første, der - uden hjælpemidler af nogen art - bestiger den 910 meter høje monolit El Capitan i nationalparken Yosemite i Californien, USA.

     

    Tilsidesættelse af fornuften

    Det kræver forberedelse, (over)mod, sved og tilsidesættelse af fornuften. Intet kan holde Alex tilbage, end ikke hans frisk-fundne kæreste, der ellers grædende og hulkende proklamerer sin manglende forståelse for den mere end 100 % farlige livsdrøm.

     

    Filmet fra alle side

    Vi følger Alex i månederne, ugerne og dagene op til vovegerningen - og det hele er lige ved at gå fløjten, fordi Alex har svært ved at koncentrere sig, når han bliver filmet fra alle sider. Vi må vente halvanden time, før den reelle klatring sættes i gang.

     

    For meget snik-snak

    Indtil da har dokumentaren beskæftiget sig alt for meget med snik-snak og tilsvarende alt for lidt med nervepirrende klatringer. Som friklatrer-biografisk materiale havde man håbet på langt mere af den ægte vare.

     

    Svedige håndflader

    For det er æggende og giver mærkbart svedige håndflader, når "Free Solo" vinkler Alex' klatringer mod den evige afgrund mange, mange hundrede meter nede! Dokumentaren er i vid udstrækning underkastet Marco Beltramis svulstige musik, og det tager yderligere en (bjerg)top af autenticiteten.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2018, USA, Dokumentar, Biografi, 100 min.

    Dansk titel: Free Solo
    Instr: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi Prod: Jimmy Chin, Shannon Dill, Evan Hayes, Shannon Hill, Elizabeth Chai Vasarhelyi Foto: Jimmy Chin, Clair Popkin, Mikey Schaefer Klip: Bob Eisenhardt Mus: Marco Beltrami
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • AA - Bedste dokumentarfilm