O que arde (2019)

    Voksne Amador er under mistanke for at have startet en brand, men han forsøger at finde roen hos sin gamle mor i skoven.


    NÆRVÆRET HYLDES

    Alene anslaget til denne lyrisk funderede film overrumpler tilskueren: I en mystisk lyssat skov om natten falder træerne et efter et. Forklaringen kommer snart og lægger op til denne vidunderligt jordbundne, oprigtige og smittende smukke fortælling om et liv i hvilepulsens favn i de spanske ”alper”, langt væk fra storbystress- og jag.

     

    Forbilledligt smuk

    Forbilledligt smukt fotograferet i alt fra detaljer til næsten larger than life-naturbilleder. Filmen tager sig rigtig god tid til netop at omfavne detaljerigdomme, både i billederne, men også i skuespillet, særligt mellem mor og søn (begge debuterende spillere, moren midt i 80’erne).

     

    Under mistanke

    Sønnen Amador er under mistanke for at have startet en brand, men forsøger at finde roen hos sin gamle mor. Anklagerne og tvivlen sættes sent i filmen i perspektiv, da en større skovbrand går i udbrud.

     

    Nærværet hyldes

    Stort set fritaget for underlægningsmusik (på nær et par blokke med stemningsmusik og en begavet anvendt, tilbagevendende barok-arie) er ”O que arde” også på lydsiden en meget oprindelig og ægte filmoplevelse, der hylder nærværet i naturen og hos de mennesker, der færdes i og omkring den.

     

    Meget langt fra speed-snak

    Flot produktion, der ligger meget langt fra det velkendt spanske speed-snakkende og overkolorerede. Fortjent vinder af Un certain regard Jury Prize i Cannes.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2019, Spanien, Drama, Krimi, 86 min.

    Dansk titel: Fire Will Come
    Instr: Oliver Laxe Prod: Elise André, Jordi Balló, David Mathieu-Mahias, Mani Mortazavi Manus: Santiago Fillol, Oliver Laxe Foto: Mauro Herce Klip: Cristóbal Fernández
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • CAN - Un certain regard Jury Prize
    • CAN-N - Un certain regard-nominering