Mordskab (1969)

  En rengøringsdame i et stort modefirma finder sin direktør myrdet. Eller gør hun? Politiet kommer på sagen.


  VELOPLAGT KRIMI-KOMIK

  + PLUS: birollespil | scenografi | vellykket timing
  -MINUS: metaltræt humor | dialog i den platte ende

   

  Denne alt for bortdømte danske krimikomedie skal man absolut give en chance. For selvom Bent Christensen langt fra leverer sin bedste film, er "Mordskab" alligevel både veltimet, velspillet og veloverveje, sin noget platte historie til trods.

   

  En saks i ryggen

  Marguerite Viby er rigtig i sit es som den jævne rengøringskone fru Hansen. En dag finder hun sin direktør med en saks i ryggen på kontoret, og hun ringer selvfølgelig straks til politiet. Men så er liget pludselig væk? Megen mystik og forvikling følger - spørgsmålet er, om der overhovedet er foregået noget kriminelt?

   

  Drypvis morsom

  Vibys (over)energiske rengøringskone-portræt er kun drypvis morsomt, og hendes spillestil fylder her ganske enkelt for meget. Langt mere spidsfindighed og finurlighed opstår i det sprøde birollegalleri. Bedst er uden tvivl Buster Larsen som rengøringskonens konstant sofa-liggende, øldrikkende og brokkende mand - et meget herligt portræt.

   

  Selvsikkert cigarettyggende

  Men også Ole Monty er god som den forkølede kriminalbetjent Henry Berg, ligesom Karl Stegger er vidunderlig som den selvsikkert cigarettyggende sceneassistent Knud Larsen. Og Søren Elung-Jensen er åleglat-uforudsigelig og lidt klam som den bedrevidende West-Jensen.

   

  Gentagelseslysten

  Det er således lykkedes de dygtige birollespillere at finde hoved og hale i et manus, der på mange måder stikker lidt af i et uklædeligt gentagelseslystent farcepræg. Scenografien hjælper også filmoplevelsen i mål, ligesom herlige udendørsoptagelser af København inkl. forstæder gør en god figur. Søren Christensens kække underlægningsmusik smører et par ekstra lag på en i forvejen tykt udmalet komik.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1969, Danmark, Komedie, Krimi, 94 min.

  Dansk titel: Mordskab
  Instr: Bent Christensen Prod: Mogens Skot-Hansen Manus: Bent Christensen Baseret på: skuespil af Jack Popplewell Foto: Henning Bendtsen Klip: Lars Brydesen Mus: Søren Christensen