Betal din Skat med Glæde (1945)

  En herre snyder bevidst med sin selvangivelse, men hans dårlige samvittighed sladrer til samfundet, og det betalende folk hævner sig.


  DE SANDE DYDER

  På Gennemsnitsvej 5 bor Adolf Middelmand, en midaldrende mand, der ikke tøver med at snyde med selvangivelsen. Men straks åbenbarer Middelmands samvittighed sig og løfter pegefingeren. Samvittigheden er personificeret i en gennemsigtig Middelmand med englevinger.


  Snyd betaler sig ikke
  Samvittigheden sladrer nu til samfundets betalende folk på gulv og gader, og snart erfarer Middelmand, at det ikke kan betale sig at snyde i skat. Forslået, forfulgt, ældet og med et udbrændt hjem vælger han til sidst at anføre det rigtige beløb på sin selvangivelse.

  Moraliserende samfundsdrama
  I 2. verdenskrigs døende dage iscenesatte Hagen Hasselbalch dette moraliserende samfundsdrama i statsligt regi: En belærende, men samtidig også livgivende humoristisk, ni minutter lang oplysningsfilm.

  Udpræget lagkagekomisk
  Filmen er udpræget lagkagekomisk i sine rundhåndet udskårne stykker af samfundsfællesskabets kage. Og hermed blødgøres også det moralske kodeks til en sød lille nationalkomedie, der mindede om de sande dyder uden at tromle.

  Veloplagt statsfilm
  Sprød klipperytme og herlig omgang med vinklinger og samvittighedseffekter former en usædvanligt veloplagt statsfilm, der var rekvireret af Ministeriernes Filmudvalg - og blev vist som forfilm til den amerikanske spillefilm "I Married a Witch" i et par biografer den 14. maj 1945.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1945, Danmark/KortDok, Dokumentar, 9 min.

  Dansk titel: Betal din Skat med Glæde
  Instr: Hagen Hasselbalch Manus: Hagen Hasselbalch Baseret på: idé af Herluf Bidstrup Foto: Ib Dam, Verner Jensen, Erik Thielst Mus: Kai Rosenberg
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation