Hollands børn (1946)

  Efter 2. verdenskrig var Holland ilde stedt, og Danmark følte trang til at hjælpe, bl.a. ved at hente hollandske børn til Danmark.


  LYS FOR ENDEN..

  2. verdenskrig var hård ved Holland, og i 1946 stod mange hollændere uden tag over hovedet som følge af oversvømmelser og knaphed på det meste.

  Ufrivillige gidlser
  Danmark havde knap så mange synlige traumer efter krigen, og trangen til at hjælpe hollænderne var stor. Hjertet bankede ikke mindst landets mange børn, der var havnet som ufrivillige gidsler.

  Fast ugentlig køreplan
  Red Barnet tog sig af at hente hollandske børn til Danmark, mens Hollands-Hjælpen tog sig af de voksne. Sammen etablerede man et ypperligt transportapparat i en fast ugentlig køreplan.

  Selvforsynende konvojer
  Bilkonvojerne var selvforsynende på turen op gennem Tyskland og medførte tankvogne, reparationsvogne, køkkenvogne med proviant, ambulancer med læger og sanitetspersonale foruden selve de vogne, der transporterede hollænderne med soveposer, bagage osv. I alt 5500 børn og 2200 voksne blev hentet til Danmark. Heraf blev 2000 børn sendt videre til Sverige.

  Kærlighed & ærlighed
  Instruktør Poul Bang fortæller denne solstrålehistorie med den mørke baggrund med lige dele kærlighed og ærlighed. Billederne er præget af en stærk detaljerigdom, der former en ofte hjertegribende autenticitet i mødet med de spændte børn på vej mod nord.

  Flotte stemninger
  Her indfanges stemningerne flot i Annelise Reenbergs fotografering, mens Ebbe Rodes teatralske speak sørger for at dramaet sættes i relief.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1946, Danmark/KortDok, Dokumentar, Børn på film, 11 min.

  Dansk titel: Hollands børn
  Instr: Poul Bang Manus: Tove Ditlevsen Foto: Annelise Reenberg Mus: Poul Schierbeck
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation