Prison (1987)

    Et faldefærdigt fængsel bliver nødtørftigt sat i funktion igen - men inspektøren får hurtigt kærligheden at føle... fra fortiden.


    FERM FIRSERGYSER

    Finske Renny Harlin, der senere bragede igennem med kioskbasker-actionfilm som Die Hard 2 (1990) og Cliffhanger (1993), fandt her i 1987 sin vej ind på det amerikanske marked med en smal, sær og sprudlende fængselsgyser.

     

    Fængselslivet i perspektiv

    "Prison" sætter fængselslivet i perspektiv på både outrerede, men også opfindsomme måder: Viggo Mortensens Burke ankommer med en gruppe øvrige fanger til et fængsel mere eller mindre i ruiner. Staten har været nødt til hurtigt at få det faldefærdige fængsel i funktion igen.

     

    Hårdt prøvet inspektør

    Men noget er helt galt bag de tykke mure - det erfarer fængselsinspektøren Sharpe snart på egen krop og psyke. Angivelig spøger en tidligere henrettet fange mellem tremmerne, hvad der for alvor bliver tydeligt, da der bliver hamret hul i muren ind til den ellers forseglede elektriske stol.

     

    Fuld af fremdrift

    Velspillet og fuld af fremdrift serverer "Prison" sin historie med masser af raffinerede glimt i øjet - og ikke uden humor i det potente actionplot. Viggo Mortensen og Lane Smith (som den hårdt prøvede fængselsinspektør) står godt til hinanden, ligesom flere af birollerne lever sig forbilledligt ind i den snørklede historie.

     

    Saft og energi

    Ind imellem med lidt for meget støj i både lyd, musik og billeder, men der er så meget saft og energi gemt i de faldefærdige fængselsmure, at "Prison" holder rigtig pænt hele vejen i mål. Filmen blev optaget på et "forladt" og faldefærdigt fængsel, så autenticiteten er bare i top.



    Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1987, USA, Krimi, Drama, Gyser, Fængselsfilm, 102 min.

    Dansk titel: Prison
    Instr: Renny Harlin Prod: Irwin Yablans Manus: C. Courtney Joyner Foto: Mac Ahlberg Klip: Andy Horvich Mus: Richard Band, Christopher L. Stone