Outland (1981)

  På en rumstation ikke langt fra Jupiters måne, Io, må ordensmagten sande, at han snart har flere fjender end venner.


  LANGT HJEMMEFRA

  Ikke videre vellykket action/science fiction-80’er-kitsch med Sean Connery i hovedrollen som ordensmagten William O’Neil, der er udstationeret på en arbejdsplads ikke langt fra Jupiters måne, Io.

  Farligt arbejde
  Her bliver det hurtigt klart, at han i sit nye job skal passe overordentlig godt på: her hersker nemlig selvtægt, stofmisbrug og magthierarki, som han gør bedst i ikke at blande sig i.

  Savner bid
  Det scenografiske arbejde er altafgørende for en film som denne, der udelukkende er optaget i studie. Interiørscenerne har da også lidt af det fornødne futuristiske bid, men "udendørsscenerne", altså establishing shots af rumarbejdspladsen med Jupiter i baggrunden er - med et pænt ord - komiske.

  Dumsmart action
  Filmen udvikler sig i en urklassisk dumsmart action-retning, hvor jagt til fods udgør den vildeste spænding. Man har ikke formået at udnytte det højspændte og oplagte drama i at være fanget i rummet, i stedet forfalder filmen til det sart intetsigende.

  Gode scener
  Det ændrer dog ikke ved, at "Outland" rummer en håndfuld enkeltscener af en vis intensitet, blandt de bedste er den farefulde slåskamp i rumdragter mod filmen slutning. Sean Connery bidrager med sin vanlige autoritet. Jerry Goldsmiths musik hører til blandt hans mindre inspirerede.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1981, Storbritannien, Science Fiction, Action, Krimi, 112 min.

  Dansk titel: Outland
  Instr: Peter Hyams Prod: Richard A. Roth Manus: Peter Hyams Foto: Stephen Goldblatt Klip: Stuart Baird Mus: Jerry Goldsmith
  Priser
  • AAN - Bedste lyd