Det er saa lidt, der skal til (1948)

  Vi følger en ubevidst hensynsløs familiefar, som han cykkler gennem byen og skruer op for radioen hjemme. Han må forbedre sig!


  HERLIGT BYBILLEDE

  Filmkomponisten Erik Fiehn instruerede mellem 1945 og 1958 ti små dokumentarfilm; nogle var propagandistiske, andre opdragende. Som her, hvor Justitsministeriets Udvalg til større Færdselssikkerhed bestilte en lille fem minutters løftet pegefinger rettet mod dårlige trafikanter.

  Ualmindelig hensynsløs
  Det er selveste Ib Schønberg, der i rollen som Hr. Larsen er ualmindelig hensynsløs, når han færdes på cykel og spreder skræk og vækker vrede omkring sig. Han er angiveligt ikke selv bevidst om sin trafikstil, selvom han bliver råbt ad og hånet af snart sagt alle sine medtrafikanter, komplet med kommentarer til hans overvægt (!).

  Vis agtpågivenhed!
  Også i hjemmet optræder han hensynsløst og skruer op for radioen, indtil hans lektielæsende søn minder ham om §2. Filmen slutter med en opfordring til folk om at blive §2-mennesker. (§2 påbyder folk at udvise agtpågivenhed og hensynsfuldhed).

  Sangbar musikalitet
  Med Erik Fiehns musikalske baggrund er det ikke helt overraskende, at selv en kort dokumentarfilm som denne er præget af en nærmest sangbar musikalitet. Det gælder i overført betydning, hvor klipningen er rytmisk og kvik. Og Fiehn har selv skrevet underlægningsmusikken, hvis betydning dog er mindre væsentlig.

  Med sædvanlig elegance
  Ib Schønberg udfylder den lille rolle med sædvanlig elegance og går til opgaven ganske, som var det en spillefilm. Og Gunnar Nu Hansen løfter med stemmen pegefingeren og giver publikum lidt at tænke over – for det er virkelig så lidt, der skal til. Man kunne fx starte med at holde døren for andre!

  Herlige københavnerlocations
  Herlige københavnerlocations åbner ballet, mens Ib drøner gennem sporvogns-, bil- og cykeltrafikanter, uden at ænse andet end sin egen færd mod den hjemlige middag. Og så sætter han selvfølgelig cyklen lige op ad et skilt med "Cykler fjernes uden ansvar."  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1948, Danmark/KortDok, Dokumentar, 5 min.

  Dansk titel: Det er så lidt, der skal til
  Instr: Erik Fiehn Manus: Erik Fiehn Foto: Ib Dam Mus: Erik Fiehn
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation