Hånden på hjertet – passer du på det? (1972)

  En bøvset og doven samt en frisk og frejdig mand eksemplificeres som hverdagsdanskere i en tid med stillesiddende hverdag og mange hjerteproblemer.


  HJERTERÅD

  Hjerteforeningen kom i 1972 med dette bestillingsarbejde til den kendte filminstruktør, Bent Chriistensen. Der skulle fabrikeres en lille oplysningsfilm om de mange alvorlige bivirkninger ved manglende motion og generelt dårlig livsstil.

  Yderpolerne eksemplificeres
  Til at eksemplificere yderpolerne engageredes Ove Sprogøe og Klaus Pagh. Filmen tegner hårdt op fra start (morgenstund har – eller har ikke – guld i mund), hvorledes man kan vælge at gribe sit liv dovent eller aktivt an.

  Positiv og negativ livsindstilling
  Ove Sprogøes hverdagsmand har den positive indstilling, og han smiler ved synet af en endeløs trappeskakt som alternativ til elevatoren og har som sin eneste replik: "Tak, jeg ryger ikke." Det er også med smil på læberne og venlige vink, at han hver dag forcerer byen på sin herrecykel.

  Den vattede og bøvsede mand
  Anderledes vattet og bøvset står det til for Klaus Paghs hverdagsmand. Han er den sure, svedende, prustende og stressede storryger og Mercedes-bilist, der sågar ryger ved aftensmaden (og han har en overvægtig søn for at tydeliggøre, at dårlig livsstil går i arv!)

  I søvn foran fjernsynet
  "Så var det kaffe!" råber han ad konen og sætter straks gang i cowboyfilmen. Wienerbrødet serveres, og sønnike ryger lidt på farmands smøg, da både han og konen er faldet i søvn foran fjernsynet.

  Morsomme påhit
  Disse hårdt optrukne linjer er morsomme påhit og bidrager til oplysningsfilmens letløbende stil. Samtidig er det speakeren med de mange gode råd, der er i fokus, mens skuespillernes replikker er knappe.

  Forkalkningen er begyndt
  Vi får blandt andet at vide, at hver 12. minut rammes en dansker af et hjertetilfælde. At kolesterol og andre fedtstoffer har begyndt deres aflejringer, fra vi er 15 år gamle – forkalkningen er allerede begyndt!

   

  "Gå en tur med hunden!"

  Men der er også en måde at ændre vanerne på: "Gå en tur med hunden – selvom De ingen har!", lyder en af opfordringerne fra Hjerteforeningen, og filmen ender da også med, at Klaus Pagh har ændret livsstil og nu smiler til verden fra morgenstunden. For "Det er aldrig for sent at ændre levevanerne."

  Enkel tegnet animation
  Hjertet og dets funktioner vises i enkel tegnet animation af Erik Hansen og Sven Wickmann, men det er afgjort scenerne med Pagh og Sprogøe, der er de mest underholdende. Den supermarkedsmusak-agtige underlægningsmusik er behageligt trådt i baggrunden.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1972, Danmark/KortDok, Dokumentar, 16 min.

  Dansk titel: Hånden på hjertet – passer du på det?
  Instr: Bent Christensen Foto: Dirk Brüel Klip: Anders Refn
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation